poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Zakwas chlebowy


ZAKWAS CHLEBOWY


Czego potrzebujemy?
-mąka żytnia typ 2000
-woda przygotowana ciepła
-szklany pojemnik ( w moim przypadku słoik) + gaza lub ściereczka

Schemat hodowania zakwasu:

1 dzień rano- 4 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki wody
2 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody
3 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody
4 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody
5 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody

Codziennie wieczorem mieszamy zakwas.

Pojemnik przykrywamy gazą lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, nieprzewiewne miejscu. Ja przechowywałam go w zamkniętym piekarniku

Jak powinnien wyglądać i pachnieć zakwas?
-konsystencja gęstej śmietany
-zapach lekko octowy
-widoczne bombelki

Nieraz bywa tak, że zakwas zaczyna dopiero pracować po 2 dniach dlatego nie należy się tym przejmować. Mój dopiero ruszył po 3 dniach .
Żeby mu pomóc można dodać łyżeczkę cukru.

Na zdjęciu widać, jak wygląda pracujący zakwas.
(zdjęcie zapożyczone)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz