ZAKWAS CHLEBOWY
Czego potrzebujemy?
-mąka żytnia typ 2000
-woda przygotowana ciepła
-szklany pojemnik ( w moim przypadku słoik) + gaza lub ściereczka
Schemat hodowania zakwasu:
1 dzień rano- 4 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki wody
2 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody
3 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody
4 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody
5 dzień rano – 4 łyżki mąki żytniej +4 łyżki wody
Codziennie wieczorem mieszamy zakwas.
Pojemnik przykrywamy gazą lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, nieprzewiewne miejscu. Ja przechowywałam go w zamkniętym piekarniku
Jak powinnien wyglądać i pachnieć zakwas?
-konsystencja gęstej śmietany
-zapach lekko octowy
-widoczne bombelki
Nieraz bywa tak, że zakwas zaczyna dopiero pracować po 2 dniach dlatego nie należy się tym przejmować. Mój dopiero ruszył po 3 dniach .
Żeby mu pomóc można dodać łyżeczkę cukru.
Na zdjęciu widać, jak wygląda pracujący zakwas.
(zdjęcie zapożyczone)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz