poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Chleb żytni na zakwasie

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE


zaczyn:
60 g zakwasu
90 g wody
90 g mąki żytniej (typ 2000)

ciasto właściwe:
ok. 280 g wody* - jeśli zakwas jest zbyt płynny nalezy zmniejszyć ilość wody o około 20-30g
zaczyn
300 g mąki żytniej (typ 2000)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
siemie lniane lub słonecznik/pestki dyni do posypania (opcjonalnie)



1) składniku zaczynu mieszamy i pozostawiamy przykryte ściereczką na około 8h. Po tym czasie wierzch zaczynu powinnien być lekko wyschnięty
2) do zaczynu dodaję resztę składników. Wszystko dokładnie mieszam i przekładam do foremki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 2-5h. Ciasto powinno zwiększyść swoją objętość
3) Wyrośnięte ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika (230C), piekę przez około 15min, następnie zmniejszam temperaturę do 200C i piekę kolejne 40min. Kroić na całkowitym ostygnięciu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz