Zupa krem z gorszku i kaszy jaglanej
Groszek mogłabym jeść garściami. Nie tylko dlatego, że jest pyszny, ale ma dużo wartości odżywczych.
Przede wszystkim jest niskokaloryczny, lekkostrawny i działa odkwaszająco na organizm. Groszek bogaty jest w łatwo przyswajalne białko, wapń, potas, magnez, fosfor kwas foliowy oraz luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia oczy.
W groszku znajdziemy również witaminę C,E, K a także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ponadto kwas nikotynowy zawarty w zielonym groszku zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi
Groszek mogłabym jeść garściami. Nie tylko dlatego, że jest pyszny, ale ma dużo wartości odżywczych.
Przede wszystkim jest niskokaloryczny, lekkostrawny i działa odkwaszająco na organizm. Groszek bogaty jest w łatwo przyswajalne białko, wapń, potas, magnez, fosfor kwas foliowy oraz luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok i wzmacnia oczy.
W groszku znajdziemy również witaminę C,E, K a także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Ponadto kwas nikotynowy zawarty w zielonym groszku zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi
Czego potrzebujemy?
-1,5 szklanki groszku mrożonego lub świeżego
-4 łyżki kaszy jaglanej
-bulion warzywny ( cebula, marchew, 1 duży seler, pietruszka)
-1 łyżeczka masła
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-sól
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-sól
-Gotujemy bulion warzywny. Wszystkie warzywa wkładamy do wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyciągamy cebulę, marchew i pieturszkę. Selera zostawiamy.
-Gotujemy kaszę jaglaną przez około 15-20min
-Dodajemy do bulionu ugotowaną kasze, groszek oraz masło. Wszystko razem blendujemy do uzyskania gęstego kremu. Doprawiamy solą
-Gotową zupę nalewamy do miseczki, a wierzch zdobimy jogurtem naturalnym.
GOTOWE! :)
-Gotową zupę nalewamy do miseczki, a wierzch zdobimy jogurtem naturalnym.
GOTOWE! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz