Zapiekanka warzywna z kurczakiem
Czego potrzebujemy?
-150g piersi z kurczaka
-300g kalafiora
-100g fasolki szparagowej
-2 jajka
-2 łyżki mąki gryczanej
-100g jogurtu naturalnego gęstego
-pół pomidora
-2 ząbki czosnku
-sól ( u mnie himalajska)
-odrobina masła
-150g piersi z kurczaka
-300g kalafiora
-100g fasolki szparagowej
-2 jajka
-2 łyżki mąki gryczanej
-100g jogurtu naturalnego gęstego
-pół pomidora
-2 ząbki czosnku
-sól ( u mnie himalajska)
-odrobina masła
szczypiorek
-przyprawa: papryka ostra
-Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę
-Kalafiora, fasolkę gotujemy na parze lub w wodzie al dente i studzimy
-Ubijamy białka jaja z dodatkiem soli na szytwną pianę, następnie dodajemy żółta, wyciśnięty czosnek, paprykę ostrą, jogurt naturalny oraz mąkę. Miksujemy kilka sekund na niskich obrotach
-Część kalafiora i fasolki układamy na dnie nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy kawałki pokrojonego mięsa, pomidora wlewamy część masy jajecznej. Dodajemy pozostałą część warzyw (kalafior, fasolka), pomidora i resztę masy. Całość posypujemy szczypiorkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40min 180C
-przyprawa: papryka ostra
-Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę
-Kalafiora, fasolkę gotujemy na parze lub w wodzie al dente i studzimy
-Ubijamy białka jaja z dodatkiem soli na szytwną pianę, następnie dodajemy żółta, wyciśnięty czosnek, paprykę ostrą, jogurt naturalny oraz mąkę. Miksujemy kilka sekund na niskich obrotach
-Część kalafiora i fasolki układamy na dnie nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, następnie układamy kawałki pokrojonego mięsa, pomidora wlewamy część masy jajecznej. Dodajemy pozostałą część warzyw (kalafior, fasolka), pomidora i resztę masy. Całość posypujemy szczypiorkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40min 180C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz