piątek, 2 maja 2014

Z

zakażenie pokarmowe- schorzenie wywołane obecnością bakterii chorobotwórczych, które mogą się rozwijać w przewodzie pokarmowym człowieka

zakład żywienia zbiorowego- miejsce prowadzenia działalności w zakresie zorganizowanego żywienia konsumentów

zamiennik mięsa- produkt otrzymywany z surówców roślinnych, któreu nadano wygląd, teksturę i smak mięsa, ryby lub drobiu. Zamienikami mięsa są np. hamburgery sojowe.

zaparcia- bolesność lub trudność w oddawaniu stolca. Często przyczyną zaparań jest dieta ubogoresztkowa, nie zawierająca dostatecznej ilości błonnika pokarmowego, która powoduje zwolnienie ruchów perystaltycznych i zbytnie odwodnienie kału

zapotrzebowanie energetyczne- ilość energii niezbędna do prawidłowego funkcjonowania danego organizmu w rożnych okresach życia, jaka powinna być dostarczona z pożywieniem.

zatrucie pokarmowe- ostre zachorowanie o charakterze zakaźnym, inwazyjnym lub toksycznym, którego przyczyną było spożycie skażonej żywności lub wody

zawał serca mięśniowego- zespół lniniczny wywołany niedokrwieniem mięśnia sercowego, wystarczająco silnym i długotrwałym aby powstała martwica

zbilansowana dieta- odpowiednio zróżniocowany zestaw produktów spożywczych i napojów w ilościach i proporcjach zapewniających pokrycie zapotrzebowania organizmu na energię i niezdbędne składniki odżywcze,bez dopowadzenia do nadmiaru żadnego z nich

zdrowie(health)- stan pełnego fizycznego, psychicznego i społecznego dobrostanu, bez objawów, choroby i kalectwa

zespół jelita drażliwego- nadwrażliwość jelit spowodowana zaburzeniami ich czynności motorycznej. Charakterystycznymi objawami są dolegliwości bólowe, wzdęcia, zaparcia lub biegunki

zespół krótkiego jelita- zaburzenia w procesie wchłaniania niemal wszystkich składników odżywczych występujące po rozległej resekcji (75%) jelita cienkiego lub w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna. W leczeniu istotną rolę odgrywa żywienie dietetyczne, polegające na uregulowaniu podaży tłuszczów łatwo przyswajalny(średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe-MCT) i zwiększonej częstotliwości posiłków oraz leczenie substytucyjne(witaminy,elektrolity)

zespół metaboliczny X- zespół czynników ryzyka niedokrwiennej choroby serca, do których należy zaliczyć otyłość, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemię, zaburzenia tolerancji glukozy, nadkrzepliwość krwi, hiperrurykemię i inne

zespół nerczycowy- stan wywołany nadmierną nieskompensowaną utratą białka z moczem

zespół złego wchłaniania- zaburzenia wchłaniania jednego lub więcej składników odżywczych wyrażające się m.in luźnymi stolcami, biegunką tłuszczową, utratą masy ciała i specyficznymi objawami niedoborów

zespół żywienia pozajelitowego lub dojelitowego- wielodyscyplinarny zespół złożony z lekarzy, dietetyków, farmaceutów i pielęgniarek zajmujących się zapobieganiem, rozpoznawaniem i leczeniem niedożywienia u osób chorych nie mogących otrzymywać pożywienie w sposób tradycyjny

zgaga- objawy palenia w gardle spowodowanych cofnieciem się kwasu solnego z żołądka do przełyku, zwykle związany z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz