Ż
żelazo hemowe- żelazo występujące w barnikach krwi i mięśni tj. hemoglobinie i mioglobinie. W organiźmie człowieka jest wchłaniane efektywnie (12-26%) do komórek błony śluzowej jelita w nienaruszonej postaci, a następnie po uwolnieniu z hemu wchodzi do ogólnej puli żelaza
żelazo niehemowe- żelazo, które występuje w formie organicznej(świat roślin) oraz nieorganicznej w różnych produktach spożywczych. Jego wchłanianie z przewodu pokarmowego waga się około 2-20% spożytej ilości i zależy od składniku posiłku oraz zapotrzebowania organizmu
żołądek- część przewodu pokarmowego znajdująca się między przełykiem, a jelitem cienki, mająca postać worka mięśniowego o pogrubionych ścianach. Tu wytwarzany jest sok żołądkowy, w którym występuje kwas solny oraz enzymy trawienne, a także śluz, Głównym enzymem soku żołądkowego jest pepsyna, odpowiedzialna za trawienie białek
żywienie- dostarczenie organizmowi pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia człowieka
żywienie racjonalne- sposób odżywiania zgodny z zaleceniami nauk o żywności i żywieniu, uwzględniający planowanie posiłków na podstawie norm żywienia i wyżywienia oraz tabel wartości odżywczej produktów spożywczych, a także uwarunkowań genetycznych, społecznych i kulturowych
żywność ekologiczna- produkty spożywcze o obniżonym poziomie zanieczyszczeń chemicznych
żywność fortyfikowana- żywność wzbogacona w określone składniki pokarmowe (witaminy, składniki mineralne, amiokwasy błonnik pokarmowy), których zawartość została zubożała w trakcie procesów technologicznych lub których brak było w tych produktach
żywność funkcjonalna- żywność zawierająca jeden lub kilka składników (nie będących składnikami odżywczymi), których działanie wywołuje selektywny i pozytywny efekt w odniesieniu do określonych funkcji organizmu człowieka
żywność wygodna- produkty spożywcze otrzymywane w wyniku takiego przetwarzania surowców, które umożliwia konsumentowi szybkie przygotowanie z nich posiłków. Zgodnie z definicją produkt spożywczy należy do żywności wygodnej wówczas, gdy surowiec przetworzono w takim stopniu, by przygotowanie z niego posiłku wymagało minimalnej obróbki kulinarnej. Taka żywność powinna ponadto być tak zabezpieczona, aby możliwa była bezpieczna dystrybucja, sprzedaż i przechowywanie. Zatem do żywności wygodnej można zaliczać składnik potraw, a także pełne posiłki, jak na przykład zupy, kremy, sałatki. Ponadto żywnością wygodną są także, np.: produkty porcjowane, pakowane w sposób dogodny dla konsumenta. Wśród żywności wygodnej wyróżnia się produkty: gotowe do odróbki termicznej (ready to cook), gotowe do podgrzania (ready to heat), gotowe do spożycia (ready to eat).
Przykładami żywności wygodnej są: koncentraty spożywcze, zupy typu instant, szybkie kisiele, budynie, konserwy, mrożonki, żywność chłodzona, wyroby piekarnicze, płatki śniadaniowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz