uchyłkowość jelita grubowe- drobne przepukliny błony śluzowej, które uwypuklają się na zewnątrz poprzez rostępy w okrężnej wartstwie mięśniowej ściany jelita. Uchyłki mogą być umiejscowione w całym jelicie grubym, najczęściej jednak w okrężnicy esowatej. Jedną z przyczyn uchyłków może być dieta bezresztkowa. Uchyłki mogą także powstawać w jelicie cienkim, najczęściej w dwunastnicy
układ krążenia- układ naczyń krwionośnych, którego głównym narządem jest serce, zapewniający ciągłe zaopatrzenie tkanek w substancje odżywcze i tlen, a także transport przemiany materii. Nieprawidłowe żywienie może się przyczyniać do rozwoju niektórych chorób układu krążenia
układ limfatyczny- układ naczyń limfatycznych transportujących chłonkę (limfę- płyn tkankowy spływający do naczyń chłonnych) przechodzącą przez węzły chłonne, spełniający funkcje filtrów. Głównym zdaniem układu limfatycznego jest usuwanie elementów obcych na drodze filtracji i fagocytozy. Układ ten odgrywa istotną rolę w transporcie lipidó pokarmowych
układ moczowy- układ składający się z dwóch nerek łączących się z moczowodami, którymi mocz jest odprowadzany do pęcherza moczowego i cewki moczowej. Główną funkcję układu moczowego jest wydalanie wody, produktów przemiany materii oraz udział w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej i utrzymanie bilansu wodnego organizmu
upośledzona tolerancja glukozy- wystąpienie nieprawidłowych wartości glikemii po podiłku lub w ramach doustnego obciążenia glukozą, Obserwuje się w fazie naturalnego rozwoju choroby zwanej cukrzycą chemiczną, kiedy chory nie odczuwa jeszcze żadnych dolegliwości
utlenienie, oksydacja- zmiana w atomie, grupie atomów lub cząsteczce chemicznej związku chemicznego, która wiąże się z przyłączeniem tlenu, oddawaniem wodoru i utratą elektrolitą, Jest to jeden z podstawowych procesów biochemicznych, które zachodzą w organiźmie żywym
uworodnienie- stosowany w przemyśle tłuszczowym proces utwardzania olejów roślinnych przez wysycenie wodorem wiążań nienasyconych w temperaturze 180-200 C. Zabieg ten obniża wartość odżywczą tłuszczu, zmniejszając zawartość NNKT oraz powoduje powstawanie izomerów trans. Przykładem jest margaryna twarda(kostkowa)
używka- substancja lub mieszanina substancji nie zawierająca składników odżywczych bądź zawierająca je w ilościach nie mających znaczenia dla odżywiania organizmu ludzkiego, które jednak ze względu na swoje oddziaływanie fizjologiczne lub cechy organoleptyczne jest spożywana przez ludzi albo w inny sposób wprowadzana do organizmu. Przykładem używki jest:
- kawa
- herbata
- kakao
- tytoń
- napoje alkoholowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz