T
tabele wartości odżywczych- zastawienie przciętnych ilości energii i składników odżywczych zawartych w różnych surowych i przetworzonych artykułach żywnościowych. Najczęściej podawane w przeliczeniu na 100g części jadalnych lub produktu rynkowego
tapioka- mączka otrzymywana z korzeni kasawy obfitująca w skrobię, wykorzystywana do celów żywieniowych
tiaminaza- enzym występujący w mięsie zwierząt rzeźnych i ryb, który rozkłada witaminę B1
tofu- produkt roślinny przypominający twaróg w posiłkach wegetariańskich. Otrzymuje się go z bogatych nasion soi i zwykle wzbogaca w wapń
toksyny- substancje toksyczne najczęściej o bardziej złożonej budowie chemicznej wytwarzane przez organizmy żywe, np. drobnoustroje, rośliny lub niektóre zwierzęta
tolerancja glukozy- zdolność organizmu do usuwania nadmiaru glukozy z krwi po podaniu jej relatywnie dużej dawki (50-75g). Badanie tolerancji glukozy jest jedynym z kryterium diagnozowania cukrzycy
transferyna- białko transportujące żelazo w osoczu krwi, które jest glikoproteiną syntetyzowaną w wątrobie i ma dwa miejsca więżące Fe.
trawienie- zachodzący pod wpływem działania enzymów rozpad złożonych składników pożywienia do ich podstawowych niskocząsteczkowych komponentów zdolnych przenikać do krwi lub limfy
trucizny- substancje o właściwościach toksycznych, które po wniknięciu do organizmu nawet w niewielkiej ilości mogą powodować zaburzenia w jego funkcjonowaniu lub śmierci
trzustka-gruczoł wydzielania zewnętrznego zaliczany do układu pokarmowego. W wytwarzanym przez niego soku trzustkowy znajdują się enzymy mające zdolność do trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Za aktywność wewnątrzwydzielniczą są odpowiedzialne tzw. wysepki Langerhansa, w których są wytwarzane insulina i glukagon
tyreoglobulina- białko występujące w tarczycy, które jest prekursorem hormonów tarczycy i formą magazynowania; w wyniku enzymatycznej hydrolizy tego białka powstaje tyroksyna, a z udziałem jodu trijodotyronina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz