piątek, 2 maja 2014

T

tabele wartości odżywczych- zastawienie przciętnych ilości energii i składników odżywczych zawartych w różnych surowych i przetworzonych artykułach żywnościowych. Najczęściej podawane w przeliczeniu na 100g części jadalnych lub produktu rynkowego

tapioka- mączka otrzymywana z korzeni kasawy obfitująca w skrobię, wykorzystywana do celów żywieniowych

tiaminaza- enzym występujący w mięsie zwierząt rzeźnych i ryb, który rozkłada witaminę B1

tofu- produkt roślinny przypominający twaróg w posiłkach wegetariańskich. Otrzymuje się go z bogatych nasion soi i zwykle wzbogaca w wapń

toksyny- substancje toksyczne najczęściej o bardziej złożonej budowie chemicznej wytwarzane przez organizmy żywe, np. drobnoustroje, rośliny lub niektóre zwierzęta

tolerancja glukozy- zdolność organizmu do usuwania nadmiaru glukozy z krwi po podaniu jej relatywnie dużej dawki (50-75g). Badanie tolerancji glukozy jest jedynym z kryterium diagnozowania cukrzycy

transferyna- białko transportujące żelazo w osoczu krwi, które jest glikoproteiną syntetyzowaną w wątrobie i ma dwa miejsca więżące Fe.

trawienie- zachodzący pod wpływem działania enzymów rozpad złożonych składników pożywienia do ich podstawowych niskocząsteczkowych komponentów zdolnych przenikać do krwi lub limfy

trucizny- substancje o właściwościach toksycznych, które po wniknięciu do organizmu nawet w niewielkiej ilości mogą powodować zaburzenia w jego funkcjonowaniu lub śmierci

trzustka-gruczoł wydzielania zewnętrznego zaliczany do układu pokarmowego. W wytwarzanym przez niego soku trzustkowy znajdują się enzymy mające zdolność do trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Za aktywność wewnątrzwydzielniczą są odpowiedzialne tzw. wysepki Langerhansa, w których są wytwarzane insulina i glukagon

tyreoglobulina- białko występujące w tarczycy, które jest prekursorem hormonów tarczycy i formą magazynowania; w wyniku enzymatycznej hydrolizy tego białka powstaje tyroksyna, a z udziałem jodu trijodotyronina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz