sobota, 17 maja 2014

Szarlotka owsiana-odchudzona

Szarlotka owsiana- odchudzona


Uwielbiam szarlotkę, ale ze względu na jej jej składniki zrezygnowałam z jej pieczenia. Jednak znalazłam alternatywę dla rafinowanego cukru, częściowo zastąpiłam białą mąkę i zmniejszyłam ilość masła. W taki sposób powstała zdrowsza i mniej kaloryczna wersja szarlotki.
Płatki owsiane dają wspaniały orzechowy posmak :).



Czego potrzebujemy?

Spód:

- szklanka mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane)
-ponad pół szklanki mąki pszennej razowej
-pół szklanki mąki pszennej białej
-50g masła
-3 łyżki oleju
-100g ksylitolu

Mus:
-7 jabłek
-cynamon
-imbir
-3 goździki


Spód:
- wszystkie mąki wsypujemy do miski, mieszamy
-dodajemy masło, olej, 50g ksylitolu i zagniatamy
-owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 20min

Mus:
-jabłka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnuszka z małą ilością wody z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków i resztą ksylitolu
-dusimy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia


-Blachę wykładamy folią aluminiową i wylepiamy ciastem spód,
nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 -20 minut (aż zacznie się lekko rumienić).




Kruszonka
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów owsianych
50 g miękkiego masła
1/4 szklanki brązowego cukru
cynamon

W czasie, gdy piecze się spód przygotowywujemy kruszonkę:
-1 szklanka płatków owsianych
-1 spora łyżka miodu
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-50g masła

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy je palcami. 


Na podpieczony spód wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40-60 minut (trzeba sprzwdzać- zalezy od piekarnika) do zarumienienia kruszonki - uwaga by nie przypalić płatków. 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz