Gołąbki z indykiem, brązowym ryżem i
buraczkami z dodakiem orzechów
Czego potrzebujemy?
-kapusta młoda
-buraki
-orzechy ( u mnie laskowe)
-ryż brązowy- 1 woreczek
-pierś z indyka (zmielona)- pół kg
-liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, sól
-marchew
-jajko
-cebula
-czosnek
-ryż brązowy wyciągamy z woreczka, płuczemy i gotujemy około 30min z dodakiem jałowca, liścia laurowego, ziela angielskiego
-buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości
-kapustę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (tak żeby można było oderwać liście i faszerować je)
-marchew ścieramy na tarcę
-kroimy w kosteczkę cebulę oraz przeciskamy przez praskę czosnek
-ubijamy białko jaja
-do miski wkładamy mielone, ugotowany ryż, potartą marchewkę, czosnek, cebulę, ubite białko oraz żółtko- mieszamy
-odrywamy liście od kapusty i nakładamy farsz, następnie zawijamy i obkręcamy nitką, można wbić wykałaczki
-gołąbki można ugotować w wodzie, usmażyć na małej ilości oleju lub zapiec w piekarniku w przykrytej brytfanie.
-gotowe gołąbki przekładamy na talerz, kroimy w plasterki buraki i posypujemy orzechami
SMACZNEGO!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz