Orzechy - czyli kapalnia zdrowia
Orzechy są owocami, które - oprócz swoich walorów smakowych - posiadają mnóstwo innych zalet. Są bardzo odżywcze: 100 g dostarcza od 500 do 680 kalorii; mają 50 - 70 proc. tłuszczów, które występują w postaci korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają również spore ilości białka, co stanowi dobre uzupełnienie w diecie wegetariańskiej. Ponadto dostarczają wielu witamin z grupy B, C, E, A i soli mineralnych. Bogactwo fosforu, wapnia, cynku, magnezu i potasu sprawia, że są wskazane dla osób nadpobudliwych, przemęczonych - zwłaszcza pracą umysłową , cierpiących na bezsenność czy zestresowanych. Orzechy zawierają ubichinon- przeciwutleniacz, który pomaga zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi.
Uczeni informują, że najnowsze wyniki badań na dużą skalę potwierdzają związek między konsumpcją orzechów i poprawą stanu zdrowia, zwłaszcza ochroną przed zawałem mięśnia sercowego, udarem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Jak informuje Nut and Dried Fruit Council, najnowsze badania naukowe wskazują na istotne korzyści płynące z regularnego spożycia orzechów, nie tylko te związane z układem krążenia, ale także z funkcjonowaniem nerek, funkcjami poznawczymi, cukrzycą, miażdżycą, zespołem metabolicznym.
RODZAJE ORZECHÓW:
ORZECHY WŁOSKIE- Sięgając po nie dostarczymy organizmowi również sporo żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. A także witaminy E, bez której nasza skóra często choruje.Orzechy te zawierają również sporo witamin z grupy B oraz wspomagający prawidłowe trawienie błonnik.
Jak wynika z badań dietetyków, regularne chrupanie małych ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II, niedoczynność tarczycy. Orzechy czuwają też nad funkcjonowaniem naszego układu nerwowego i pomagają ochronić nas przed depresją sezonową. Wiele badań dowiodło też, że poza wspomnianymi przeciwutleniaczami orzechy włoskie wpływają korzystnie na wygląd cery, pomagają leczyć trądzik, egzema, wrzody skórne, zakażenia grzybicze, wypadanie włosów, świąd głowy. Nie przez przypadek są przecież składnikiem wielu kosmetyków.
Kaloryczność(100g):
Energia: 645 kcal
Białko: 16g
Węglowodany: 18g
Tłuszcz: 60,3g
Błonnik: 6,3g
ORZECH LASKOWY- charakteryzuje się dużą zawartością białka. Zawierają również witaminy z grupy B (orzechy zawierają też witaminę PP, E, niewiele C) powoduje, że orzechy polecane są osobom cierpiącym na nadpobudliwość nerwową, osłabienie i bezsenność.
W orzechach znajdziemy też sole mineralne - fosfor, wapń, magnez, potas oraz stosunkowo sporo żelaza i manganu.
Osoby z niedoborem magnezu powinny często sięgać po te orzechy. Ze względu na zawartość związków fosforowych orzechy laskowe polecane są osobom przemęczonym, osłabionym oraz niskociśnieniowcom.
Kaloryczność(100g)
Energia: 628kcal
Białko: 15g
Węglowodany: 17g
Tłuszcz: 61g
Błonnik: 9,7g
MIGDAŁY - to najszlachetniejsze z orzechów. Tłuszcz migdałowy zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości potasu, witamin B1 i PP. Obecna w nich witamina E chroni przed miażdżycą i zawałem, serca, zaś magnez - naczynia włosowate przed zniszczeniem. Dba też o dobrą kondycję układu nerwowego.
Kaloryczność(100g)
Energia: 572kcal
Białko: 20g
Węglowodany: 20,5g
Tłuszcz: 52g
Błonnik: 12,9g
PISTACJE- zielone pistacje zawierają bogactwo składników odżywczych, błonnika i dobroczynnych antyoksydantów. Zawierają również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią serce i obniżają cholesterol. Orzeszki pistacjowe zawierają również luteinę, której zawdzięczają swój zielony kolor. Luteina istotnie wpływa na kondycję oczu i widzenia. Ponad to zawierają witaminę A, E, B1, B6. także inne witaminy z grupy B - biotynę, folan, ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. Poza tym pistacje mają w sobie mnóstwożelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Zawierają także miedź i mangan. Dlatego wpływają na stan układu nerwowego, kości, mięśnie oraz służą zachowaniu zdrowej cery, zdrowych włosów i paznokci.
Należy pamiętać aby kupować pistacje niesolone i nieprażone, co jest bardzo trudne w praktyce, ale w internecie smiało znajdziemy taki produkt.
Kaloryczność(100g)
Energia: 571
Białko: 21,3g
Węglowodany: 27,7g
Tłuszcz: 46g
Błonnik: 6,1g
ORZECHY BRAZYLIJSKIE- znane są z niezwykle korzystnego profilu lipidowego i składników bioaktywnych, takich jak np. przeciwutleniacze. Jednak w porównaniu z innymi orzechami, orzechy brazylijskie zawierają stosunkowo wysoki poziom tych substancji. Jak dowodzą liczne badania, mogą one hamować wzrost komórkowy, a w rezultacie, tworzenie guzów złośliwych. Kolejnym atutem tych orzechów jest duża zawartość selenu,( największe źródło selenu pochodzenia roślinnego).który aktywuje czynniki przeciwnowotworowe, zapobiega chorobom układu
sercowo-naczyniowego, wykazuje działania antyproliferacyjne i przeciwzapalne. Zapobiega zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Stymuluje również układ odpornościowy oraz zapobiega szkodliwemu gromadzeniu się metali ciężkich i niektórych związków toksycznych.
Kaloryczność (100g)
Energia: 656kcal
Białko: 14g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 66g
Błonnik: 8g
ORZECHY ZIEMNE (ARACHIDOWE)- Według systematyki bliżej im do roślin strączkowych niż innych orzechów. Odznaczają się dużą zawartością witaminy B3, E oraz cynku.
Orzechy ziemne mogą być powodem wyprysków skórnych. W dużym stopniu spowalniają także metabolizm wątroby. Dlatego osoby z nadwagą, dotknięte drożdżycą lub nowotworami powinny je odstawić. Jeśli są spożywane z umiarem, mogą miec korzystny wpływ na osoby z szybką przemianą materii, czyli szczupłe, nerwowe, szybko trawiące duże ilości pożywienia. Orzechy ziemne są często spryskiwane chemikaliami i rosną na glebach nasyconych nawozami syntetycznymi. Ponadto są nosicielami hrzybów, wytwarzających rakotwórczą alfatoksynę. Powinno się zatem stosować orzechy ziemne uprawiane metodami ekologicznymi.
Kaloryczność(100g)
Energia: 603kcal
Białko: 25,7g
Węglowodany: 29,2g
Tłuszcz: 46,1g
Błonnik: 7,3g
ORZECHY PINIOWE- posiadają dużą wartość odżywczą, stosowane w diecie wegetariańskiej ze względu na sporą zawartość białka. Wspomagają układ nerwowy, pamięć oraz koncentrację. Zawierają wit.B, magnez (duże ilości), potas, cynk, duże ilości białek i niezbędnych tłuszczów
Kaloryczność(100g)
Energia: 673kcal
Białko: 16,7g
Węglowodany: 13g
Tłuszcz:68,4g
Błonnik: 3,7g
Przechowywanie orzechów:
-kupuj wyłącznie niełuskane orzechy. Utrzymują się nawet przez rok
-łuskane nasiona przechowuj w ciemnych słoikach lub butelkach w chłodnym miejscu. Światło i ciepło przyśpieszają utlenienie tłuszczy. Nie przechowuj ich w pojemnikach plastikowych. Produkty oleiste wchodzą w reakcje z plastikiem, w wyniku czego powstają plastycydy
Przygotowanie i spożycie orzechów
- najlepiej jeść orzechy po namoczeniu ich przez noc, co zapoczątkuje proces kiełkowania i sprawi, że tłuszcze i białko zostaną łatwiej strawione
-dokładne przeżuwanie znacznie zwiększa ich właściwości lecznicze
-spożywane w nadmiarze, mogą powodować problemy z trawieniem, krosty i wypryski oraz sprzyjają w powstawaniu cuchnących gazów
-nie należy poddawać ich wysokiej temperaturze, gdyż wysoka temperatura sprawi, że oleje zawarte w orzechach i nasionach stają się szkodliwe
PODSUMOWUJĄC- JEDZMY ORZECHY!
NA ZDROWIE!
Przepis na potrawkę z orzechami włoskimi: KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz