Sałatka pełna zdrowia, czyli bomba witaminowa
Czego potrzebujemy?
-świeża papryka
-świeża papryka
-groszek zielony mrożony (NIE KONSERWOWY!)
-brokuł
-kalafior
-orzechy włoskie
-kiełki lucerny
Groszek, brokuł oraz kalafior gotujemy na parze przez około 15 min (trzeba sprawdzać). Nie należy doprowadzić do rozgotowania.
Po ostudzeniu mieszamy wszystkie warzywa oraz orzechy
KORZYŚCI:
Świeża papryka- jest bogata w przeciwutleniacze, jakim jest beta-karoten oraz witamina C(Witamina C w papryce jest pięciokrotnie więcej, niż w cytrynie). Dzięki temu w naszym organiźmie neutralizowane są wolne rodniki, które odpowiedzialne są za procesy starzenia. W papryce nie zabraknie również związków mineralnych takich, jak: wapń, potas, żelazo czy magnez. Dzięki temu Reguluje ciśnienie krwi, chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ponadto poprawia przemianę materii, posiata sporo błonnika, dzięki temu "sprząta" w naszych jelitach i ułatwia pracę przewodu pokarmowego.
Kiełki lucerny- lucerna jest ulubionym rodzajem kiełków w Ameryce- uważa się, że ma więcej składników odżywczych niż inne kiełki, przede wszystkim z powodu bogatego składu minerałów. Lucerna ma działanie moczopenne, pobudza apetyt, korzystie wpływa na układ moczowy i jelita; oczyszcza organizm,usuwa szkodliwe kwasy z krwi. Lucerna zawiera osiem enzymów, któe pomagają w przyswajaniu białka, tłuszczów i węglowodanów, co pozwoli na lepsze ich przyswojenie i zmetabolizowanie. Jest bezpiecznym pokarmem nawet dla dzieci i pomaga matkom wytwarzać więcej mleka.
W lucernie znajdziemy;
-bogactwo białek (16-31%)
W lucernie znajdziemy;
-bogactwo białek (16-31%)
- karoten(tyle samo , co w marchwi)
-wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, siarka, krzem, chlor, kobalt, cynk
-witamina K, P i dużą ilość chlorofilu
-wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, siarka, krzem, chlor, kobalt, cynk
-witamina K, P i dużą ilość chlorofilu
Brokuł-działa moczopennie, stosowane w zapaleniach oczu i krótkowidoczności. Zawiera duże ilości kwasu pantotenowego i witaminy A, któa wpływa korzystnie na szorstką skóre, ma więcej witaminy C niż cytrusy, są obfitym źródłem siarki, żelaza i witamin z grupy B
Uwagi: brokuły zawierają pobudzające rozrost wola związki chemiczne, które zaburzają zdolność organizmu do wykorzystania jodu. Należy zatem unikać spożywania brokułów przy niedoczynności tarczycy i niskim poziomie jodu.
Uwagi: brokuły zawierają pobudzające rozrost wola związki chemiczne, które zaburzają zdolność organizmu do wykorzystania jodu. Należy zatem unikać spożywania brokułów przy niedoczynności tarczycy i niskim poziomie jodu.
Groszek zielony- bogaty jest w witaminę: A, C, E, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. k Ponadto groszek jest lekkostrawny i dostarczy nam minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.
Orzechy włoskie- Zawierają znaczne ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych(ok. 72%) takich jak kwas oleinowy, a także kwasów omega-3: linolowego, alfa-linolenowego oraz arachidonowego
Ponadto zawierają kwas elagowy.
Badania wskazują, że kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne i wykazuje aktywność przeciwzapalną Na podstawie wielu badań stwierdzono, że kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Wynikają one z następujących uwarunkowań:
– likwidują wolne rodniki i mogą inaktywować kancerogeny,
– działają antymutagennie,
– zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji,
– wpływają ochronnie na DNA i ekspresję genów,
– blokują enzymy prokancerogenne,
– działają na wszystkich etapach rozwoju nowotworu,
– wiążą prokancerogenne metale,
– redukują peroksydację lipidów
W orzechch włoskich nie zabraknie również witamin z grupy B oraz witaminy E oraz żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku
Kalafior- lekkostrawne i małokaloryczne warzywo(100 gramów to około 30 kalorii). Zalecane osobom, które borykają się z chorobami układu trawiennego.
Kalafior Stanowi źródło witaminy A, C, K, a także witamin z grupy B. W Kalafiorze znajdziemy również wapń, żelazo, cynk, fluor, sód, magnez oraz potas. W kalafiorze stwierdzono także obecność związku o nazwie sulforafan, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym i dodatkowo zwalcza bakterie Halicobacter pylori.
PODSUMOWUJĄC- BOGACTWO KORZYŚCI. PAMIĘTAJMY ABY CODZIENNIE DOSTARCZAĆ NASZEMU ORGANIZMOWI ŚWIEŻE WARZYWA :)!
SMACZNEGO I NA ZDROWIE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz