O
odwodnienie- zmniejszenie zawartości wody w organiźmie na skutek niedostatecznej podaży płynów lub nadmiernej utraty wody z ustroju podczas intensywnego pocenia się, biegunek, wymiotów i krwotoków lub stosowania leków moczopennych. Skutkiem utraty wody mogą być: zmniejszona wydolność fizyczna, zawroty głowy, osłabienie, skurcze mięśni, zaburzenia snu i pracy nerek
odżywka- środek spożywczy, który - ze względu na wzbogacenie jego składu w określone skłądniki lub zwiększone w nim zawartości składników naturalnych- jest przeznaczony do żywienia osób wymagająych wzmożonego odżywiania
okres karencji- okres wyczekiwania, jaki musi upłynąć od ostatniego zabiegu ochrony roślin do zbioru lub przekazania konsumentowi danego artykułu żywnościowego
osteoporoza- kruchliwość i łamliwość kości z powodu zmniejszenia masy kości, jej gęstości oraz zmian w mikroarchitekturze. Konsekwencją są bóle oraz większenie ryzyka zniekształceń i złamań
ośrodek głodu- boczna część (jądro) podwzgórza, któego pobudzenie wywołuje odczucie głody, skłaniając do poszukiwania spożywania pokarmu, a uszkodzenie pociąga za sobą zahamowanie łaknienia (afagia). Pobudzany jest m.in przez obkurczenia żołądka, małe stężenie glukozy we krwi, obliżony poziom cholecystokininy i insuliny czy zmniejszoną termogenezę
ośrodek sytości- brzuszno-przyśrodkowa część podwzgórza odpowiedzialna za powstawanie odczucia sytości i hamowania pobierania pokarmu. Jej uszkodzenie prowadzi do nadmiernego objadania się (hiperfagia). Pobudzany jest m.in rozciągnięciem żoładka podwyższeniem we krwi poziomu glukozy, insuliny, poptydów jelitowych
otyłość- zespół chorobowy cechujący się nadmiernym zwiększeniem masy ciała i odtłuszczeniem organizmu
otyłość androidalna, brzuszna typu "jabłko"- postać otyłości, gdy nadmiar tłuszczu gromadzi się głównie w kokolicach brzucha. Ten typ otyłości dominuje u mężczyzn i stwarza większe zagrożenie zdrowotne, zwłaszcza niedokrwienną chorobą serca. Pierwszy stopień otyłości brzusznej rozpoznaje się, gdy obwód pasa wynosi co najmniej 94 cm u mężczyzny i 80 cm u kobiety, a drugi od 102 cm u mężczyzny i 88 u kobiety. Do określenia rozmieszczenia tkanki tłuszczowej wykorzystuje się również wskaźnik WHR. Wartość wskaźnika większa niż 0,9 u mężczyzn i 0,8 u kobiet świadczy o otyłości brzusznej.
otyłość gynoidalna, pośladkowo-udowa typu"gruszka"- typ otyłośći, gdy nadmiar tłuszczu gromadzi się głównie w okolicach ud i pośladków. Występuje częściej u kobieg , zwłaszcza w okresie pomenopauzalnym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz