N
nadczynność tarczycy- zaburzenia czynności gruczołu tarczowego prawadzące do nadmiernego wydzielania hormonów tyroksyny i trijodotyroniny. Osoby z nadczynością tarczycy mają przyśpieszoną przemianę materii, zwykle są chujde i wykazują nadpobudliwość nerwową.
nadwaga – nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie przekraczające optymalne ilości zdrowotne.
napój energetyzujący – gazowany i pobudzający napój bezalkoholowy. Napoje te przeznaczone są dla osób wykonujących wzmożony wysiłek psychiczny lub krótkotrwały wysiłek fizyczny. Zwiększają szybkość reakcji i wydolność organizmu, wzmacniają koncentrację, przeciwdziałają zmęczeniu oraz przyspieszają metabolizm.
niedobór pierwotny- stan deficytu składnika odżwyczego w organiźmie spowodowany jego niedostateczną zawartością w spożywanym pokarmie
niedokrwienna choroba serca- niedostatecznie ukrwienie mięśnia sercowego spowodowane zwężeniem lub niedrożnością naczyń wieńcowych w wyniku zmian miażdżycowych i zaburzeń regulacji krążenia wieńcowego
niedokrwistość, anemia- choroba polegająca na zniejszeniu ogólnej ilości krwi ,liczby krwinek czerwonych lub ich rozmiarów względem poziomu hemoglobiny. Prowdzi do upośledzenia zaopatrzenia komórek organizmu w tlen i może być spowodowana czynnikami genetycznymi, środowiskowymi lub żywieniowymi. Do czynników żywieniowych należą niedobory żelaza, folianów, kobalamin i pirydoksyny oraz miedzi
niedowaga- masa ciała poniżej wartości uznawanych za prawidłowe dla osób o danym wzroście, ewentualnie płci i wieku
niedożywienie- zaburzenie budowy lub funkcji organizmu spowodowane niedostarczeniem z pożywienia potrzebnych ilości energii i/lub składników odżywczych
niepożądana reakcja na pożywienie- objawy które pojawiają się u osób wrażliwych po spożyciu pokaru zawierającego niektóre substancje naturalne lub dodane niezależnie od ilości, np. białka jaja, kako, laktozę, surowe mięso, śledzie itp. Do takich objawów zalicza się: katar , obrzęki, wysypka, łzawienie oczu,wymioty itp. Może być wynikiem upośledzenia metabolizmu(nietolerancja), mieć podłoże immunologiczne (alergia pokarmowa) lub psychiczne (awersja)
niestrawność- złe samopoczucie połączne z wzdęciem, wrażeniem pełności oraz bólem i pieczeniem w nadbrzuszu.
nietolerancja laktozy- upośledzenie lub brak możliwaości trawienia cukru lecznego wskutek wrodzej lub nabytej niezdolności do wytwarzania enzymu laktazy
nietolerancja pokarmowa- nieprawidłowa reakcja organizmu spowodowana wrodzonym lub wtórnym ograniczeniem jego zdolności do trawienia, wchłaniania lub metabolizowania niektórych składników pokarmowych np. laktozy, galaktozy, fruktozy, glutenu itp.
normy żywienia- przyjęte na podstawie aktualnego stanu wiedzy normy spożycia energii i niezbędnych składników odżywczych, wyrażone w przeliczeniu na 1 osobę i 1 dzień z uwzględnieniem różnić w zapotrzebowanie zależnym od wieku, płci, stanu fizjologicznego, rodzaju wykonywanej pracy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz