piątek, 2 maja 2014

M

makrobiotyka- sposób odżywiania związany z buddjską filozofią Zen i starochińską koncepcją polegającą na zabilansowaniu w diecie pierwiastków męskich Yang i żeńskich Yin

makroelement- składnik mineralny, którego zawartość w organiźmie jest większa niż 0,01%, a dzienne spożycie jst większe niż 100mg/osobę. Niezbędne dla człowieka makroelementy to: wapń, fosfor, potas, sód, chlor, siarka, magnez

makroskładniki odżywcze- teremin stosowany w odniesieniu do białek, węglowodanów i tłuszczów, które człowiek musi spożywać codziennie w większych ilościach

MCT- średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe- triacyloglicerole zawierające kwasy tłuszczowe, wchodzą w skład wytwarzanych przemysłowo preparatów przeznaczonych do żywienia dojelitowego ludzi u których upośledzone jest trawienie i wchłanianie tłuszczów

metabolit- substancja, która uczestniczy w reakcjach biochemicznych zachodzących w organiźmie jako substrat, produkt pośredni lub końcowy

metabolizm, przemiana  materii- całokształt przemian biochemicznych i towarzyszących im przemian energetycznych, jakie zachodzą w organiźmie żywym. Przemiany te dzieli się na anaboliczne i kataboliczne

mikotoksyny- substancje toksyczne wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni, zwłaszcza z rodzajów Aspergillus, Pencillium i Fussarium. Pleśnie te rozwijają się na nieprawidłowo przechowywanych orzeszkach ziemnych, ziarnkach zbóż i innych produktach spożywczych. Szczególną dużą toksyczność odznaczają się alfatoksyna B1 o działaniu rakotwórczym- wytwarzana przez Asperillus flavus, rozwijający się na orzeszkach arachidowych, oraz patulina- wykazująca działanie rakotwórcze- występująca m.in w gniłych jabłkach

mikroangiopatia cukrzycowa- przewlekłe powikłania w układzie krążenia występujące najwyraźniej w cukrzycy typu młodzieńczego (insulinozależna) i polegające na swoistych zmianach w naczyniach włosowatych. Dłuższe wystepowanie prowadzi do nefropatii, cechującej się białkomoczem, obrzękami tkanki podskórnej i przesiękami do jam surowiczych, a także nadciśnieniem tętniczym.

mikroelement- składnik mineralny, którego zawartość w organiźmie nie przekrasza 0,01% a zalecane dzienne spożycie jest mniejsze niż 100mg/osobę. Niezbędne dla człowieka mikroelementy: żelazo, cynk, mangan, miedź, jod, molibden, fluor, selen, chrom, kobalt

mikroflora jelitowa- drobnoustroje bytujące w przewodzie pokarmowym człowieka, których liczba zwiększa się od żołątka do jelita grubego. Głównymi przedstawicielami naturalnej mikroflory są bakteria z rodzajów: Lactobacillus, Streptococcus, Enterobacterium, Bifidobacterium, Clostridium oraz drożdże. Degradują one niestrawione składniki pożywienia, np pektyny, hemicelulozy, wykorzystując je do swojego wzrostu, wytwarzają witaminy z grupy B i witaminę K, oraz hamują rozwój bakterii chorobotwórczych. Zażywanie antybiotyków niszczy mikroflorę jelitową, a odbudowuje ją spożywanie fermentowanych napojów mlecznych typu "bio" zawierających żywe kultury bakterii

mikrokosmki-cienkie- podobne do włosa wypustki komórek nabłonka (enterocytów) znajdujące się na każdym kosmku jelitowym, które wychwytują cząsteczki strawionych składników odżywczych i przenoszą je do wnętrza komórek

mineralizacja- proces tworzenia soli wapnia, fosforu i innych składników mineralnych w matrycy kolagenowej roznącej kości, nadający jej twardość

mleko acydofilne- napój mleczny fermentowany, który zawiera kulturi bakterii Lactobacillus acidophilus

mleko humanizowane- mleko krowie upodobnione do mleka kobiecego m.in przez homogenizację oraz dodatek wody, cukru, śmietanki

mocznica, uremia- stan chorobowy występujący w ostrej niewydolności nerek, w którego przebiegu dochodzi do nagłego zaburzenia czynności wydalniczych narządu moczowego. Konsekwencją jest zatrzymanie w organizmie produktów przemiany materii wydzielanych zwykle z moczem

mocznik- końcowy produkt katabolizmu aminokwasów u ludzi i większości zwierząt. W postaci mocznika wytwarzanego w wątrobie i wydalanego z moczem traci się około 30% energii dostarczanej przez spożycie białka

modyfikacje genetyczne- zmiany w genach żywych organizmów roślinnych i zwierzęcych, któe prowadzą do uzyskania nowych odmia lub pożądanych cech.

monofagia- odżywianie się jednym rodzajem pokarmu

mukowiscydoza- choroba uwarunkowana genetycznie, której podstawową cechą jest niewydolność zewnątrzwydzielnicza trzustki, przewlekła obturacyjna choroba płuc oraz duże stężenie elektrolitów (NaCL w pocie). Prowadzi m.in do zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz