L
laktacja- proces wytwarzania i wydzielania mleka przez gruczoły sutkowe kobiety. W okresie laktacji znacznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, białko, wapń, cynk oraz witaminy A, B2 i folacynę
laktaza- enzym wystepujący w soku jelitowym. Jego zadaniem jest rozkład laktozy do glukozy i galaktozy. Brak lub niedostatek aktywności tego enzymu powoduje konieczność rezygnacji z pocia mleka
laktoalbumina- białko mleka należące do grupy białek serwatkowych i transportujące retinol. Ma bardzo dużą wartość biologiczną, m.in dzięki znaczącej zawartości lizyny, tryptofanu i aminokwasów siarkowychlaktacja- proces wytwarzania i wydzielania mleka przez gruczoły sutkowe kobiety. W okresie laktacji znacznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na energię, białko, wapń, cynk oraz witaminy A, B2 i folacynę
laktaza- enzym wystepujący w soku jelitowym. Jego zadaniem jest rozkład laktozy do glukozy i galaktozy. Brak lub niedostatek aktywności tego enzymu powoduje konieczność rezygnacji z pocia mleka
laktowegetarianin- człowiek odżywiający się tylko pokarmem roślinnym oraz mlkiem i przetworamy mlecznymi. Laktowegetarianin dopuszcza również spożycie jaj
laktoza- występujący w mleku ssaków disacharyd zbudowany z glukozy i kalaktozy
leptyna- hormon wytwarzany w białej tkance tłuszczowej(podskórnej) powodujący zmniejszenie łaknienia i pobudzający układ współczulny
ligniny- nie trawione przez człowieka poliery alkoholi aromatycznych, występujące w ścianach roślinnych, zwykle w połączeniu z celulozą. Stanowią frakcję nierozpuszczalną błonnika pokarmowego
likopen, E-160d- czerwonopomarańczowy barwnik należący do karotenoidów, który występuje w pomidorach i przetworach pomidorowych. W organiźmie nie ulega przemianie do retinolu, lecz wykazuje właściwości przeciutleniające, dzięki czemu może mieć znaczenie w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Stosowany również do barwienia żywności
lipazy- enzymy lipolityczne atakujące wiązania estrowe triacylogliceroli i odczepiające kwasy tłuszczowe. Występują w ślinie oraz sokach żołądkowym, trzustkowym i jelitowym. Działają na tłuszcze naturalnie zemuglowane lub po ich zemuglowaniu przez żółć
lipiduria- wydalanie wolnych kwasów tłuszczowych z moczem, które może wystąpić w zespole nerczycowym. W przypadku wystąpienia wskazane jest spożycie produktów o małej zawartości tłuszczów
lipoproteiny- kompleksy lipidów z białkami występujące we krwi lub limfie, które transportują triacyloglicerole, fosfolipidy, cholesterol, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Wyróżnia się lipoproteiny o bardzo małej gęstości VLDL, małej gęstości LDL i o dużej gęstości HDL
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz