wtorek, 13 maja 2014

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe




Dlaczego warto włączyć do swojej diety kokos?

-kokos zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które są szybko metabolizowane. Przechodzą bezpośrednio do wątroby, która w naturalny sposób przetwarza te tłuszcze w ketony, z całkowitym pominięciem żółci. Wątroba natychmiast uwalnia ketony do krwi, gdzie są one transportowane do mózgu i wykorzystane jako paliwo.
-Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.
-zawiera kwas laurynowy, rodzaj tłuszczu nasyconego, który zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozy, grzybice: stóp, pieluszkowe i inne infekcje 
-woda kokosowa jako izotonik- zawiera więcej potasu niż w napojach sportowych, poziom elektrolitów jest zgodny z poziomem ludzkiej krwi. Udowadnia to fakt, iż w czasie II wojny światowej rannym na bitwach toczących się na Pacyfiku zamiast prawdziwej krwi przetaczano właśnie wodę kokosową. 
-działa hipoalergiczne 
-poprawia wygląd paznokci oraz włosów, wzmacniając i odżywiając cebulki włosowe,
--zwiększa fizyczne i sportowe osiągnięcia


Czego potrzebujemy?
-wiórki kokosowe (pół szklanki)
-woda mineralna (1 szklanka)


- do dużego kubka lub wysokiego pojemnika wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy je wodą.
Blendujemy kilka minut, tak aby dobrze zmiksować wiórki.
-przecedzamy przez sitko lub gazę
-wiórki można wykożystać jako dodatek do śniadania np. (KLIK)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz