piątek, 2 maja 2014

J


jadłospis- wykaz produktów, potraw lub posiłków oferowanych konsumentom. Zwykle zawiera informacje o gramturze, wartości odżywczek i cenie

jakość organoleptyczna żywności- zespół cech obejmujących; smak, zapach, węch, wygląd, barwę, konsystencję, które można ocenić za pomocą zmysłów człowieka

jakość zdrowotna żywności- ogół cech i kryteriów, za pomocą których charakteryzuje się żywność pod wpływem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta

jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) - dominującym, jednonienasyconym kwasem tłuszczowym w diecie jest kwas oleinowy, przy czym szczególnie bogatym źródłem jest oliwa z oliwek. Spełniają ochronną funkcję w profilaktyce miażdżycy.

jelito cienkie- odcinek przewodu pokarmowego o długości około 3m, stanowiący głównie mniejsce trawienia, wchłaniania treści pokarmowej, przemieszczającej się w kierunku jelita grubego. W obrębie jelita cienkiego wyróżnia się dwunastnicę, czyli początkowy fragment, jelito czcze oraz najdłuższe jelito kręte. W soku jelitowym obecne są enzymy kończące procesy trawienia węglowodanów, tłuszczów i białek. Jelitego cienkie jest głównym miejscem wchłaniania, którego budowa tworzy dużą powierzchnię absorpcyjną, umożliwiającą wychwytywanie cząsteczek powstających w wyniku trawienia i przekazywania ich do krwiobiegu lub naczyń limfatycznych

jelito grube- odcinek przewodu pokarmowego o długości około 100cm, składający sięz jelita ślepego (od którego wychodzi wyrostek robaczkowy) oraz okrężnicy obejmujący: wstępnicę, zgięcie wątrobowe, poprzecznicę, zgięcie śledziowe, zstępnicę, esicę i odbytnicę. W jelicie grubym wchłania się woda i niektóe sole mineralne. Nie strawione składniki pożywienia po wchłonięciu przez jelito znaczących ilości wody tworzy kał, zatrzymywany w odbytnicy do czasu defakacji(wypróżnienia)

jełczenie- proces degradacji tłuszczów zachodzący podczac ich długiego przechowywania, pod wpływem działania światła, wilgosci, podwyższonej temperatury, drobnoustrojów. Zwłaszcza w kwasach nienasyconych powstają  powstają różne szkodliwe dla zdrowia związki- np wolne rodniki. Kwasy tłuszczowe nasycone trudniej ulegają utlenieniu

jod- mikoroelement występujący głównie w tarczycy, niezbędny do wytwarzania hormonów tyroksyny i trijodotyroniny, regulujących natężenie przemiany materii. Źródłem jodu są np. ryby morskie, sól jodowana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz