piątek, 2 maja 2014

I

immunoglobuliny- białka wytwarzane w wyniku reakcji obronnej organizmu na obecność niepożądanych bakterii, wirusów, antygenów pochodzenia zwierzęcego. Występują we krwi i mleku. Wykazując aktywność przeciwciał, stanowią czynnik odpornościowy organizmu. Wydzielanie immunoglobulin w reakcji na składniki pożywienia i inne substancje wiąże się z występowaniem allegri

indeks glikemiczny- klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa). Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).

informacja żywieniowa- informacja zamieszczona na opakowaniu środka spożywczego, zawierająca dane o wartości energetycznej oraz rodzaju i ilości składników odżywczych obecnych w produkcie. 


inhibitory trypsyny- substancje białkowe hamujące aktywność trypsyny i/lub chymotrypsyny. Występują w surowych nasionach roślin strączkowych, ziarnie pszenicy, kukurydzy, ziemniakach, białku jaj; w większości ulegają unieczynnieniu pod wpływem obróbki termicznej

inspekcja weterynaryjna- organ powołany do sprawowania nadzoru m.in nad jakością zdrowotną środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz warunkami sanitarnymi ich pozyskiwania, produkcji i przechowywania

instytut Żywności i Żywienia- instytut naukowo-badawczy resortu zdrowia, którego podstawowy zadaniem jest prowadzenie działaności naukowej związanej tematycznie z aspektami zdrowotnymi żywienia człowieka oraz bezpieczeństwem i wartością odżywczą żywności

insulina- hormon będący metaloproteiną zawierający cynk, wytwarzany w trzustce przez komórki Beta wysp Langerhansa. W wątrobie i mięśniach stymuluje przemianę glukozy w glikogen oraz nasila wewnątrzkomórkową glikolizę. Upośledzone jej wydzielanie jest przyczyną cukrzycy typu I(insulinozależna)

intensyfikator smaku- substancje wzmacniające smak i zapach produktów spożywczych; stosowana w przemyśle koncentratów spożywczych. np. glutaminian sodu

interakcje- wzajemne oddziaływanie na siebie dwóch lub więcej związków chemicznych, w wyniku któego ulegają zmianie ich indywidualne właściwości lub łączny efekt oddziaływania. Interakcje zachodzą w organiźmie człowieka, wpływają na przebieg wielu procesów biochemicznych, np.(żywność-lek)

interakcja żywność-lek- wzajemne oddziaływanie składników pożywienia i leków. Składniki pożywienia mogą wpływać pozytywnie lub negatywnie na aktywność biologiczną leków, a w szczególności na transport, wchłanianie biodostępność, metabolizm i wydalanie. Również mogą wpływać na procesy trawienia i wchłaniania składników pożywienia. Leki także mogą wchodzić w interakcje z substancjami farmakologicznie czynnymi (aminy biologicznie czynne obecne w żywności z inhibitorami monoaminooksydazy) oraz substancjami obcymi (azotany jako zanieczyszczenia żywności mogą tworzyć z lekami o charakterze drugorzędowych nitrozoaminy o właściwościach kancerogennych

inulina- polisacharyd stanowiący materiał zapasowy niektórych roślin (np. topinambur) i jest wykorzystywany do produkcji preparató o działaniu prebiotycznym

izoleucyna- aminokwas egzogenny

izotoniczność- wyrównanie ciśnienia osmotycznego między płynami (roztworami). Napoje izotoniczne dla sportowców i hutników mają tak dobrany skład, aby cśnienie osmotyczne nie odbiegały od płynów ustrojowych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz