H
hemoroidy- guzki trwawnicze odbytu, do których powstawania może się m.in przyczynić niedobó błonnika w diecie
hematokryt- procentowy udział krwinek czerwonych w całej objętości krwi., Zamniejszona wartość hematokrytu może wskazywać m.in na niedobory żelaza
herbicyty- środki chwastobójcze o selektywnym działaniu w stosunku do określonych grup roślin (jednoliścienne, dwuliścienne). Niektóre działają jako regulatory wzrostu i są wykorzystywane do ukorzenia sadzonek oraz wegetatywnego rozmnażania niektórych roślin
hiperfagia- spożywanie nadmiernych ilości pokarmu spowodowane najczęściej uszkodzeniem ośrodka sytości w podwzgórzu
hiperglikemia- zwiększony poziom cukru we krwi spowodowany m.in spożyciem posiłku zawierającego węglowodany. Określana na czczo może wykazywać na zaburzenia przemian węglowodanów w organiźmie np. na skutek niedoboru insuliny
hiperkalcemia- stężenie wapnia w surowicy krwi powyżej wartości referencyjnej. Występuje w niektórych przypadkach nowotworów (z przerzutami kości) , nasmiernej aktywności przytarczyc, chronicznego przedawkowania witaminy D lub przeparatów wapnia. Wywołuje zmniejszenie apetytu, wymioty, zaparcia, zwiotczenie mięśni, kamicę nerkową
hiperkalciuria- narmierne stężenie wapnia w moczu sprzyjające wytrąceniu się nierozpuszczalnych złogów i powstawaniu kamieni.
hiperkaliemia-nadmiar potasu we krwi wystepujący w następwstwie chorób nerek, cukrzycy, odwodnieniu, szoku, albo przedawkowania potasu w postaci środków farmakologicznych. Objawia się osłabieniem i niewładem mięśni, zaburzeniami rytmu serca
hiperlipidemia- zaburzenia gospodarki lipidowej w organiźmie objawiające się nadmiernym stężeniem cholesterolu i/lub triacylogliceroli w surowicy krwi.
Może być pierwotna- wywołana przez czynniki genetyczne i środowiskowe (np. nieprawidłowe żywienie) albo wtórną- spowodowaną m.in niedoczynnością tarczycy lub nerek, cukrzycą, nadużywaniem alkoholu, bulimią, a także przyjmowaniem niektórych leków
hiperlipoproteinemia- zwiększone stężenie lipoprotein o małej gęstosci (LDL) i/lub o bardzo małej gęstości(VLDL) w surowicy krwi, sprzyjające rozwojowi chorób układu krążenia. Przyczyną jest m.in wadliwe żywienie
hipertriglicerydemia- poziom triacylogliceroli w surowicy krwi stwarzający zagrożenie niedokrwienną choroba serca
hiperwitaminoza-objawy chorobowe powstające w wyniku nadmiaru podaży i poziomu w organiźmie niektórych witamin , zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach.
hipoglikemia- obniżony poziom cukru we krwi
hipokaliemia- zbyt małe stężenie potasu we krwi. Może byc wywołane nadmiernym oddawaniem moczu, ostrymi biegunkami, wymiotami, głodzeniem lub kwasicą.
hiponatremia- zmniejszone stężenie sodu w surowicy krwi
hipotonia- stan znacząco obiżonego ciśnienia tętniczego we krwi występujący w przypadku ogólnego osłabienia organizmu
hipowitaminoza- stan niedoboru określonej witaminy w organiźmie.
homeostaza- zachowanie równowagi środowiska wewnętrznego organizmu niezależnie od wpływów otoczenia np. względnie stałego poziomu składników mineralnych we krwi, dzięki mechanizmom regulacji procesów ich wchłaniania, magazynowania i wydalania
hydroliza- reakcja chemiczna w której substrat rozkłada się na dwa produkty w obecności wody. Podczas trawienia w przewodzie pokarmowym hydrolizie podlegają składniki pożywienia
hemoroidy- guzki trwawnicze odbytu, do których powstawania może się m.in przyczynić niedobó błonnika w diecie
hematokryt- procentowy udział krwinek czerwonych w całej objętości krwi., Zamniejszona wartość hematokrytu może wskazywać m.in na niedobory żelaza
herbicyty- środki chwastobójcze o selektywnym działaniu w stosunku do określonych grup roślin (jednoliścienne, dwuliścienne). Niektóre działają jako regulatory wzrostu i są wykorzystywane do ukorzenia sadzonek oraz wegetatywnego rozmnażania niektórych roślin
hiperfagia- spożywanie nadmiernych ilości pokarmu spowodowane najczęściej uszkodzeniem ośrodka sytości w podwzgórzu
hiperglikemia- zwiększony poziom cukru we krwi spowodowany m.in spożyciem posiłku zawierającego węglowodany. Określana na czczo może wykazywać na zaburzenia przemian węglowodanów w organiźmie np. na skutek niedoboru insuliny
hiperkalcemia- stężenie wapnia w surowicy krwi powyżej wartości referencyjnej. Występuje w niektórych przypadkach nowotworów (z przerzutami kości) , nasmiernej aktywności przytarczyc, chronicznego przedawkowania witaminy D lub przeparatów wapnia. Wywołuje zmniejszenie apetytu, wymioty, zaparcia, zwiotczenie mięśni, kamicę nerkową
hiperkalciuria- narmierne stężenie wapnia w moczu sprzyjające wytrąceniu się nierozpuszczalnych złogów i powstawaniu kamieni.
hiperkaliemia-nadmiar potasu we krwi wystepujący w następwstwie chorób nerek, cukrzycy, odwodnieniu, szoku, albo przedawkowania potasu w postaci środków farmakologicznych. Objawia się osłabieniem i niewładem mięśni, zaburzeniami rytmu serca
hiperlipidemia- zaburzenia gospodarki lipidowej w organiźmie objawiające się nadmiernym stężeniem cholesterolu i/lub triacylogliceroli w surowicy krwi.
Może być pierwotna- wywołana przez czynniki genetyczne i środowiskowe (np. nieprawidłowe żywienie) albo wtórną- spowodowaną m.in niedoczynnością tarczycy lub nerek, cukrzycą, nadużywaniem alkoholu, bulimią, a także przyjmowaniem niektórych leków
hiperlipoproteinemia- zwiększone stężenie lipoprotein o małej gęstosci (LDL) i/lub o bardzo małej gęstości(VLDL) w surowicy krwi, sprzyjające rozwojowi chorób układu krążenia. Przyczyną jest m.in wadliwe żywienie
hipertriglicerydemia- poziom triacylogliceroli w surowicy krwi stwarzający zagrożenie niedokrwienną choroba serca
hiperwitaminoza-objawy chorobowe powstające w wyniku nadmiaru podaży i poziomu w organiźmie niektórych witamin , zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach.
hipoglikemia- obniżony poziom cukru we krwi
hipokaliemia- zbyt małe stężenie potasu we krwi. Może byc wywołane nadmiernym oddawaniem moczu, ostrymi biegunkami, wymiotami, głodzeniem lub kwasicą.
hiponatremia- zmniejszone stężenie sodu w surowicy krwi
hipotonia- stan znacząco obiżonego ciśnienia tętniczego we krwi występujący w przypadku ogólnego osłabienia organizmu
hipowitaminoza- stan niedoboru określonej witaminy w organiźmie.
homeostaza- zachowanie równowagi środowiska wewnętrznego organizmu niezależnie od wpływów otoczenia np. względnie stałego poziomu składników mineralnych we krwi, dzięki mechanizmom regulacji procesów ich wchłaniania, magazynowania i wydalania
hydroliza- reakcja chemiczna w której substrat rozkłada się na dwa produkty w obecności wody. Podczas trawienia w przewodzie pokarmowym hydrolizie podlegają składniki pożywienia
hormony- substancje chemiczne wytwarzane w organiźmie, któych zadaniem jset koordynacja i regulacja procesó w nim zachodzących. W większości są białkami, peptydami lub pochodnymi aminokwasów. Wyróżna się hormony wytwarzane przez gruczoły wydzielania wewnętrznego, np trzustka(insulina, glukagon), nadnercza(adrenalina, kortykosteroidy), szszynkę(melatonina), tarczyca (tyroksyna, trijodotyronina), jądra (testosteron), itp. hormonu traknkowe np. ecetylocholina, gastryna.
Niedobory żywieniowe mogą mogą upośledzić wytwarzanie hormonów, np. przy niedoborach jodu występują zaburzenia w wytwarzaniu hormonów tarczycy, przy niedoborach cynku- insuliny itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz