G
gastropereza- zaburzenia motoryki żołądka i upośledzenie jego opróżniania, któe może towarzyszyć kwasicy metabolicznej, brakowi równowagi elektrolitowej, niewyrównanej cukrzycy, a także stanom pooperacyjnych i diecie bogatotłuszczowej
gastryna- hormon wydzielany przez komórki ściany żołądka, stymulujący jego gruczoły do wytwarzania kwasu solnego i nasilający motorykę
gęstość energetyczna- ilość energii wyrażonej w kcal, dostarczana przez jednostkę masy(objętności) produktu , posiłku lub całodziennej racji pokarmowej
gęstość odżywcza- określa wartość odżywczą produktu (posiłku, racji dziennej) w odniesieniu do jego wartości energetycznej. Gęstość odżywcza produktu jest tym większa, im więcej zawiera on niezbędnych składników odżywczych w jednostce energii
gliadyna- niejednorodne białko pszenicy należące do prolamin, które wraz z gluteiną tworzy po ich wypłukaniu z mąki, spoisty, koloidalny kompleks zwany glutenem
glikemia- biochemiczne kryterium służące do celów diagnostycznych, oparte na określeniu poziomu cukru we krwi.
glikogen- cukier złożony. Jest gromadzony w ograniczonych ilościach przez człowieka i zwierzęta w mięśniach i wątrobie jako zapasowe źródło energii,
glikogeneza- proces przemiany glukozy w glikogen zachodzący w wątrobie i mięśniach wtedy, gdy poziom glukozy we krwi staje się zbyt wysoki(hiperglikemia). Jest stymulowana przez hormon trzustki insulinę i odgrywa ważną rolę w tworzeniu depozytu glukozy po spożyciu posiłków zawierających węglowodany
glikogenoliza- przemiana glikogenu w glukozę zachodząca w warunkach obniżenia poziomu cukru we krwi(hipoglikemia) i stymulowana przez hormony trzustki (glukagon) i nadnerczy (adrenalina)
glukoza- cukier prosty. W żywności występuje w stanie wolnym we krwi i tkankach zwierzęcych oraz w owocach i miodze.
gluten- spoisty, koloidalny kompleks zawierający białka pszenicy (gliadynę, gluteinę) który można wyodrębnić z ciasta (przygotowanego z mąki pszennej i wody) na drodze wymywania wodą, Gluten charakteryzuje się dużą sprężystością i ciągliwością co decyduje o jakości wypiekowej mąki. Organizm niektórych osób nie toleruje glutenu, co wymaga eliminacji z diety produktów otrzymywanych z pszenicy i zastąpienia ich żywnością bezglutenową.
głód- nieprzyjemne odczucie "ssania" w żołądku związane z dłużej trwającym powstrzymywaniem się od jedzenia
głód utajony- nie odczuwany bezpośrednio niedobó składników mineralnych i witamin w organiźmie, występujący przy pełnym zaspokojeniu potrzeb energetycznych
gęstość energetyczna- ilość energii wyrażonej w kcal, dostarczana przez jednostkę masy(objętności) produktu , posiłku lub całodziennej racji pokarmowej
gęstość odżywcza- określa wartość odżywczą produktu (posiłku, racji dziennej) w odniesieniu do jego wartości energetycznej. Gęstość odżywcza produktu jest tym większa, im więcej zawiera on niezbędnych składników odżywczych w jednostce energii
gliadyna- niejednorodne białko pszenicy należące do prolamin, które wraz z gluteiną tworzy po ich wypłukaniu z mąki, spoisty, koloidalny kompleks zwany glutenem
glikemia- biochemiczne kryterium służące do celów diagnostycznych, oparte na określeniu poziomu cukru we krwi.
glikogen- cukier złożony. Jest gromadzony w ograniczonych ilościach przez człowieka i zwierzęta w mięśniach i wątrobie jako zapasowe źródło energii,
glikogeneza- proces przemiany glukozy w glikogen zachodzący w wątrobie i mięśniach wtedy, gdy poziom glukozy we krwi staje się zbyt wysoki(hiperglikemia). Jest stymulowana przez hormon trzustki insulinę i odgrywa ważną rolę w tworzeniu depozytu glukozy po spożyciu posiłków zawierających węglowodany
glikogenoliza- przemiana glikogenu w glukozę zachodząca w warunkach obniżenia poziomu cukru we krwi(hipoglikemia) i stymulowana przez hormony trzustki (glukagon) i nadnerczy (adrenalina)
glukoza- cukier prosty. W żywności występuje w stanie wolnym we krwi i tkankach zwierzęcych oraz w owocach i miodze.
gluten- spoisty, koloidalny kompleks zawierający białka pszenicy (gliadynę, gluteinę) który można wyodrębnić z ciasta (przygotowanego z mąki pszennej i wody) na drodze wymywania wodą, Gluten charakteryzuje się dużą sprężystością i ciągliwością co decyduje o jakości wypiekowej mąki. Organizm niektórych osób nie toleruje glutenu, co wymaga eliminacji z diety produktów otrzymywanych z pszenicy i zastąpienia ich żywnością bezglutenową.
głód- nieprzyjemne odczucie "ssania" w żołądku związane z dłużej trwającym powstrzymywaniem się od jedzenia
głód utajony- nie odczuwany bezpośrednio niedobó składników mineralnych i witamin w organiźmie, występujący przy pełnym zaspokojeniu potrzeb energetycznych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz