fałdy skórno-tłuszczowe- fałdy skóry nad mięśniem dwugłowym ramienia, pod łopatką lub nad talerzem biodrowym, których grubość mierzy się w celu oceny stopnia tkanki tłuszczowej i oceny stanu odżywienia
farmakologiczna reakcja pokarmowa- niepożądana reakcja organizmu , podczas której składnik chemiczny pożywienia lub dodany związek wywołuje skutek farmakologiczny (np. kofeina w kawie, tyramina w serach pleśniowych)
fenyloanalina- egogenny aminokwas
fenyloketonuria- wrodzony defekt metaboliczny uniemożliwiający prawidłową przemianę w organiźmie niezbędnego aminokwasy fenyloanaliny , co prowadzi do nagromadzenia się w komórka fenyloketonów i powoduje zaburzenia w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Dzieci z tą chorobą muszą stosować specjalną dietę opartą na preparatach białkowych pozbawionych tego aminokwasu.
fibryna- białko włokienkowe powstające w procesie krzepnięcie krwi z fibrynogenu
fibrynogen- białko należące do globulin. Wchodzi w skład osocza krwi, stanowiąc około 5% wszystkich zawartych w nich białek. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, przechodząc w fibrynę
fityniany- sole kwasów fitynowych. Występują w nasionach roślin strączkowych ,zbożach(zwłaszcza otręby). Mogą wiązać wapń, magnez, żelazo i cynk, czyniąc je nieprzyswajalnymi dla organizmu. Podczas fermentacji piczywa zawarty w drożdżach enzym fitaza rozkłada fityniany, częściowo uwalniając zawarte w nim składniki mineralne.
flawonoidy- szeroko rozpowszechnione w świecie roślinnym glikozydy o charakterze barwników. Związki flawonowe mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne. Ponadto wpływają korzystnie na układ krwionośny i uszczelniają naczynia krwionośne (miłorząb japoński). Dodatkowo przypisuje się im właściwości rozkurczowe oraz moczopędne (skrzyp polny, brzoza brodawkowata).
fluoroza- zaburzenia uwapnienia kości objawiająca się ich kruchością i podatnością na zakażenia oraz przebarwienia szkliwa zębów
Food and Drug Administration- organ sprawujący kompleksowy nadzór nad żywnością i lekami działający w Stanach Zjednoczonych
fortyfikacja- wzbogacanie żywności
fosfolipidy- występują w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. W organiźmie pełnią rolę strukturalną jako część składowa błon komórkowych i cytoplazmatycznych np, lecytyna
fruktoza, cukier owocowy- cukier prosty, który występuje w miodzie, owocach i sokach owocowych, a w większocyh ilościach zawarty jest w tzn syropach fuktozowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz