piątek, 2 maja 2014

C

całkowita przemiana materii- CPM- całodobowy wydatek energetyczny człowieka związany z jego prawdiłowym funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową. Na CPM składają się: przemiana podstawowa(podtrzymująca życie), przemiana ponadpostawowa związana głownie z wykonywaniem różnych czynności, utrzymaniem stałej temperatury ciała oraz tzw. swoiście dynamiczne (ciepłotwórcze) działanie pokarmu.


celiakiachoroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten.Nieprawidłowa reakcja immunologiczna polega na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na grupę białek zbożowych, zwanych prolaminami, a dokładniej na pochodzące z nich frakcje: 
gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu). Istnieją sprzeczne dane co wyłączania owsa (aweniny) z diety, ponieważ wiele badań wskazuje na jego bezpieczeństwo

chlorofile i chlorofiliny, E-140- zielone barwniki roślinne. Chlorofile wyodrębniane są z zielonych części roślin (lucerna, pokrzywa, szpinak itp) Chlorofile wykazują bardzo intensywne zabarwienie. Chlorofile i chlorofiryny są używane do barwienia przetworów warzywnych, lodów, słodyczy, gum do żucia.
Barwnik ten działa na organizm mocno odkwaszająco, wiąże i wydala toksyny, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia wygląd cery itp.

cholekalcyferol, witamina D- główny przedstawiciel związków zaliczanych do witaminy D, który w organizmie człowieka powstaje pod wpływem promieni UV z 7-dehydrocholesterolu, a także w niewielkich ilościach może być dostarczany z żywnością. Do tej samej grupy zalicza się ergokalcyferol- witamina D2- powstający z ergosterolu. Witaminy z grupy D występują w znaczniejszych ilościach w tranie, maśle, witaminizowanych margarynach i grzybach. Są niezbędne do gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie i tworzenia kości, a ich niedobór może prowadzić do krzywicy, hipokalcemii oraz osteomalacji.

cholestaza- zaburzenia w wydzielaniu żółci objawiająca się gorzkim odbijaniem, wzdęciami , a także zabarwieniem stolca. Objawy  te wskazują na konieczność ograniczenia spożycia tłuszczy i zastąpienia ich triacyloglicerolami ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT).

cholesterol- zaliczany do lipidów. Wytwarzany jest w organizmie w (60-80%) lub dostarczany z pożywienia (20-40%). Cholesterol jest niezbędny do produkcji hormonów steroidowych, kwasów żółciowych, cholekalcyferolu i jest składnikiem błon komórkowych. Dużo cholesterolu zawiera: żółtko jaj, podroby, tłuszcze i mięso zwierząt rzeźnych.
We krwi występuje głównie w aterogennych lipoproteinach o małej gęstości (LDL) - tzw. niedobry cholesterol oraz nieaterogennych lipoproteinach o dużej gęstości (HDL)- tzn dobry cholesterol. Nadmiar LDL skutkuje powstaniem miażdżycy i chorób serca.

choroba Duringa- przewlekła, nawrotowa, wielopostaciowa morfologicznie choroba skóry, objawiająca się występowaniem rumieni, a nawet pęcherzyków. Wykwitom towarzyszy świąd.

choroba Gravesa-Basedowa- schorzenie autoimmunologiczne o cechach nadczynności tarczycy, w którymautoantygenem jest receptor TSH (TSHR) - jego pobudzenie przez przeciwciała anty-TSHR powoduje wzmożone wydzielanie hormonów tarczycy i objawy nadczynności tarczycy, a także stymuluje wzrost tarczycy i rozwój jej unaczynienia.

choroba Keshan- choroba, która w badaniach biopsyjnych ujawnia się występowaniem znacznych obszarów zdegenerowanej tkanki mięśniowej, z typowymi dla chronicznych dystrofii kredowobiałymi uszkodzieniami. Schorzenie to występuje jako rezultat spożywania żywności z małą zawartością selenu lub jego całkowitym brakiem. Dodatek selenu do diety istotnie zmniejsza zachorowalność

choroba Leśniowskiego- Crohnazapalna choroba jelita o niewyjaśnionej etiologii, zaliczana do grupy nieswoistych zapaleń jelit (IBD). Jest to przewlekły, nieswoisty proces zapalny ściany przewodu pokarmowego. Może dotyczyć każdego jego odcinka, lecz najczęściej lokalizuje się w końcowej części jelita cienkiego oraz początkowej jelita grubego. Z tego względu dawniej określane także jako ileitis terminalis.

choroba Whipple'a- przewlekłe zapalenie jelita cienkiego przebiegające z zaburzeniami trawienia i wchłaniania oraz biegunką. Do tych objawów może się dołączyć niedokrwistość oraz zapalenie wsierdzia lub opłucnej. W leczeniu stosuje się dietę lekkostrawną oraz kurację pitno (wody alkaliczne)

choroby cywilizacyjne- niezakaźne choroby dietozależne lub zwyrodnieniowe, odpowiedzialne za największą liczbę zgonów, przypadków inwalidztwa i innych zaburzeń zdrowia w skali masowej. Są to: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, otyłość

choroby dietozależne- jednostki chorobowe pośrednio związane z niedoborowym, nadmiernym lub wadliwym odżywianiem np. otyłość, choroby krążenia, nadciśnienie, cukrzyca, niektóre rodzaje nowotowrów, schorzenia wątroby, nerek i układu kostnego.

choroby odzwierzęcechoroby zakaźne zwierząt, które mogą być przenoszone na człowieka po spożyciu mięsa tych zwierząt lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego, np. mleka. Do chorób tych należą m.in gruźlica bydła, bruceloza, tularemia i niektóe salmonellozy.

choroby pasożytnicze- choroby takie, jak; tasiemczyca, włośnica wywoływane przez pasożyty zwierząt rzeźnych, dziczyzny, ptactwa i ryb; środki spożywcze z nich pozyskiwane mogą byc przekaźnikiem tych chorób na człowieka

choroby zakaźne- choroby wywołane przez drobnoustroje, ich toksyczne produkty, pasożyty lub inne biologiczne czynniki chorobotwórcze, które ze względu na charaker i sposób szerzenia się stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi.

choroby związane z gromadzeniem glikogenu- grupa rzadko występujących chorób o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nadmiernym gromadzeniem glikogenu w wątrobie i/lub mięśniach. W niektórych przypadkach może dochodzić do głębokiem hipoglikemii. W leczeniu uwzględnia się często, nieskoenergetyczne posiłki bogate w węglowodany

chylomikrony- rodzaj lipoprotein, któe powstają w komórkach jelit i transportują lipidy pochodzące z pożywienia, głównie triacyloglicerole

chymakwaśna półpłynna masa częściowo nadstrawionego pokarmu po przejściu przez odźwiernik z żołądka do dwunastnicy

ciała ketonowe- powstają w wątrobie z tłuszczów i niektórych aminokwasów. Zwiększona ich synteza występuje przy nadmiernym spożyciu tłuszczó w stosunku do węglowodanów, zaburzenia metabolizmu węglowodanów w głodówce, cukrzycy oraz dziedzicznych zaburzeniach przemiany ciał ketonowych.

ciepło spalaniailość energii cieplnej uwalniana podczas spalania substancji w standardowych warunkach

ciepłotwórcze działanie pokarmuzwiększone wytwarzanie ciepła w organiźmie po spożyciu pokarmu

cukier- produkt żywnościowy zawierający około 99% sacharozy, otrzymywany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej przez ekstrakcję, zagęszczenie, rafinację i krystalizację. Nadmierne spożycie przyczyna się do rozwoju chorób cywilizacyjnych

cukromocz- obecność glukozy w moczu, zwykle obserwowana w przebiegu cukrzycy lub spowodowana upośledzeniem nerkowego transportu glukozy

cukry prostegruba węglowodanów zbudowanych z jednej (monosacharydy) lub dwóch (disacharydy) cząsteczek cukru (pentozy lub heksozy). Są łatwo przyswajalne i charakteryzują się słodkim smakiem

cukrzyca- choroba metaboliczna objawiająca się zaburzeniami regulacji poziomu glukozy we krwi (glikemii) i jej wykorzystywania przez tkanki. Może być spowodowana niedostatkiem insuliny lub opornością tkanek na jej działanie. W pierwszym przypadku jest to cukrzyca typu 1 (młodzieńcza lub insulinozależna - IDDM) , w drugim przypadku cukrzyca typu II (dorosłych lub insulinoniezależna- NIDDM). Cukrzyca wymaga utrzymywania diety, w której ogranicza się podać węglowodanów i równomiernie rozkłada je na większą liczbę posiłków. Przebieg choroby, w którym dzięki stosowaniu diety i przyjmowaniu insuliny poziom glukozy nie przekracza wartości prawidłowych, określa się mianem cukrzyczy wyrównanej

cyklaminiany, E-952sole sodowa, porasowa lub wapniowa, wykorzystywana jako sztuczne środki słodzące w produkcji żywności niskoenergetycznej i przeznaczonej dla diabetyków. Są 40-krotnie słodsze od sacharozy , a ich cechą charakterystyczną jest posmak sładkawo-kwaśny


czynnik wewnętrzny- czynnik Castle'a- glikoproteina wytwarzana w żołądku, która jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy B12 i ochrania ją przed wykorzystaniem przez drobnoustroje przewodu pokarmowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz