piątek, 2 maja 2014

B

bariofobia- nieuzasadnione ograniczenie dziecku dostępu do pożywienia (co wpływa na tempo wzrostu), spowodowane przesadnym dążeniem rodziców do posiadania przez dziecko ładnej sylwetki i do zapobieżenia w przyszłości otyłości i chorobom serca.

barwniki (do barwienia żywności) -dozwolone substancje nadające lub przywracające barwę śodkom spożywczym, zwykle same nie spożywane jako żywność i nie używane jako charakterystyczne jej składniki. Wśród barwników dozwolonych do barwienia żywności wyróżnia się: barwniki organiczne naturalne ( annato, chlorofile, karotenoidy), barwniki organiczne idnetyczne z naturalnymi (np beta karoten, ryboflawina) i barwniki organiczne syntetyczne (np. azorubina, indygotyna, erytozyna) oraz barwniki nieorganiczne (np. dwutlenek tytanu, listki złota)

beri-beri- choroba będąca skutkiem niedoboru witaminy B1. Przy niedoborze witaminy B1 wskutek niecałkowitego utleniania glukozy gromadzi się w ustroju toksyczny kwas pirogronowy, który powoduje uszkodzenie najwrażliwszych tkanek ustroju: nerwów, porażenia mięśni okoruchowych. W rezultacie dochodzi do zapalenia wielonerwowego , porażeń, zaników mięśni

beta- glukan- polisacharyd występujący w owsie i jęczmieniu. Przypisuje się mu działanie normalizujące stężenie cholesterolu we krwi.


betanina- czerwień buraczana E162- Naturalny barwnik spożywczy koloru ciemnoczerwonego do fioletowego, otrzymywany z buraka ćwikłowego. W zastosowaniach spożywczych jest nieszkodliwa (zostaje całkowicie wydalona z organizmu wraz z moczem)

bezmocz(anuria)- zahamowanie wydalania moczu spowodowane niewydolnością nerek lub zamknięciem dróg moczowych np. na skutek kamicy, nowotworów, powikłań po zabiegach chirurgicznych itp


beztłuszczowa masa ciała (lean body mass)- termin stosowany w ocenie stanu odżywienia, oznaczjaący masę ciała (tkanek aktywnych i kośćca) z wyłączeniem tkanki tłuszczowej.


bębnica- nasilone wydalanie nadmiaru gazu wytwarzających przez mikroflorę w jelitach (wodór, metan , dwutlenek węgla) jako wynik fermentacji nie strawionych węglowodanów i peptydów. Może mieć związek z częstością wypróżnień lub zespołem złego wchłaniania.


białka, proteiny- podstawowy składnik odżywczy obejmujący grupę wielkocząsteczkowych związków organicznych zawięrających azot, któe składają się z aminokwasów połącznych ze sobą wiązaniami peptydowymi, Stanowią podstawowy element budowy wszystkich tkanek (białka strukturalne) i substancje biologicznie czynnych (białka funkcjonalne)


białka komplementarne- dwa lub więcej białek, których skład aminokwasowy nawzajem się uzupełnia, tzn deficytowe aminokwasy egzogenne jednego białka w drugim białku występują w nadmiarze i na odwrót


białka proste- białka zbudowane wyłącznie z aminokwasów np. albuminy, globuliny


białka modyfikowane- to białko uszlachetnione przez nadanie określonych (pożądanych) cech funkcjonalnych lub zwiększenie wartości odżywczej. Do modyfikacji stosuje się metody chemiczne, fizyczne lub genetyczne


białko niepełnowartościowebiałko pożywienia, któe ze względu na nieodpowiedni skład aminokwasowy jest w ograniczonym zakresie wykorzystywane do biosyntezy białek ustrojowych i nie zapewnia optymalnego wzrostu młodych organizmów oraz utrzymywania równowagi azotowej u dorosłych


białko wzorcowebiałko, którego skład aminokwasów egzogennych jest uważany za najbardziej zbliżony do potrzeb organizmu człowieka. Służy jako punkt odniesienia w ocenie wartości odżywczej białek pożywienia na podstawie ich składu aminokwasowego. Białkami wzorcowymi są białko jaja kurzego, a dla niemowląt białko mleka kobiecego


biegunkazwiększona objętość, płynność i częstość wypróżnień. Może być spowodowana zatruciem pokarmowym lub nadmiernym posżyciem substancji o działaniu laksacyjnym i prowadzić do utraty metabolitów oraz kwasicy metabolicznej



biegunka ostrazespół kliniczny charakteryzujący się częstymi i luźnymi stolcami, któe w krańcowych przypadkach mogą prowadzić do odwodnienia organizmu , a nawet zapaści. Przyczyną mogą być zatrucia pokarmowe, błędy żywieniowe i retrowirusy

biegunka przewlekłaczęsto oddawanie stolców, utrzymujące się dłużej niż 10-14dni. Przyczyną mogą być; utrudniona resorpcja(wchłanialność) produktów trawienia połączona ze wzrostem osmolalności treści jelitowej, utrudniona resorpcja elektrolitów, nadmierne wydzielanie jelitowe i wzmożona przepuszczlność śluzówki. Niezbędne jest odpowiednie żywienie dietetyczne.

bifidobakteriepożytyczne drobnoustroje bytujące w jelitach człowieka, których namnażaniu sprzyja spożywanie zawierających je fermentowanych napojów mlecznych

bigoreksjazaburzenie psychiczne polegające na subiektywnym niedostatku estetyki własnego ciała pod postacią uczucia posiadania niewystarczającej masy mięśniowej

bilans azotuilość azotu spożytego z pokarmem, głównie w postaci białek, odniesiona do ilości azotu wydalonego w tym samym czasie z kałem i moczem. Bilans azotu jest podstawą określania zapotzebowania organizmu na białko.

bilans energetyczny- porównanie ilości energii przyjmowanej z pokarmem z wielkością strat i wydatków energetycznych organizmu. Wartość bilansu energetycznego decyduje o zachowaniu masy ciała bądz o jej ubytku (bilans ujemny) lub przyroście (bilans dodatni)

bilans żywnościmetoda oceny spożycia żywności w skali makro , na podstawie porównania globalnej produkcji i importu określonego produktu z jego eksportem, zużyciem na zasiew, cele paszowe i przemysłowe oraz stratami.

bilirubina- barwnik żółci. Podczasżółtaczki stężenie bilirubiny we krwi wzrasta i może się ona pojawić w moczu

bioaktywnośćaktywność biologiczna

biodostępność składników odżywczychstopień, w jakim spożyty skłądnik odżywczy jest w przewodzie pokarmowym uwalniany z połączeń występujących w pożywieniu, wchłaniany i rozprowadzany do tkanek i narządów, gdzie może być wykorzystany do prawidłowych funkcji fizjologicznych lub tworzenia rezerw. Pojęcie te odnosi się głównie do składników mineralnych, witamin i leków,

bioflawonoidy- stanowią grupę związków flawonoidowych, wykazujących właściwości przeciw utelniające, szeroko rozpowszechnionych w świecie roślinnym. Należą do nich m.in kwercetyna, rutozyd, hesperydyna. Występują m.in w surowych owocach(głównie czerwone) , warzywach (np. brokuły, papryka, sałata) , kaszy gryczanej i strączkach oraz herbacie i czerwonym winie. Są pożyteczne w utrzymaniu zdrowia, odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, a także wspomagają odporność organizmu.

biosynteza- proces zachodzący w organiźmie żywych, w wyniku którego ze związków prostszych powstają związki bardziej złożone.

biotyna- witamina H

blanszowanie- krótkotrwałe działanie gorącej wody (82-95C) lub pary wodnej, któremu poddaje się owoce bądź warzywa porzed ich konserwowaniem, odwadnieniem czy zamrożeniem w celu unieczynnienia zawartych w nich enzymów,

błekit brylantowy, E-133- czarny barwnik zaotowy, stosowany samodzielni elub w mieszaniu z innymi , do barwienia ikry rybnej, wyrobów cukierniczych itp produktów

błękit patentowy, E-131- ciemnoniebiesko-fioletowy barwnik azotowy wykorzystywany do barwienia wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych, konserw warzywych i innych.

błonnik pokarmowy- włókno roślinne- nieodżywczy składnik pożywienia, termin obejmujący grupę występujących w produktach roślinnych związków polisacharydowych (celuloza, hemiceluloza pektyny, gumy , skrobia oporna) i niesacharydowych (ligniny, kutyny, taniny), które nie są rozkładane przez enzymy trawienne człowieka. Błonnik stanowi substancję balastową regulującą funkcjonowanie przeowdu pokarmowego(działa niczym szczotka wymiatająca resztki niestrawionego pożywienia) i rozwój mikroflory jelitowej, która może degradować pewne jego funkcje.

błonnik nierozpuszczalny- włókno surowe- część błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego w wodzie, słabych kwasach i zasadach. Obejmuje celulozę i lignienę, któe nie będąc degradowane przez mikroflorę jelitową, stanowią balast i wpływają głównie na motorykę jelit oraz ograniczenie wartości energetycznej pożywienia. Wsytępuje przede wszystkim w otrębach i produktach zbożowych z pełnego ziarna oraz w strączkach.

błonnik rozpuszczalny- część błonnika pokarmowego obejmująca pektyny, gumy, hemicelulozy, B- glukany i inne związki rozpuszczające się w wodzie, któe mogą być degradowane w jelitach przez drobnoustroje m.in do kwasów organicznych, dostarczając pewne ilości energii. Błonnik rozpuszczalny , którego dobrym źródłem są owoce, warzywa dyniowate i płatki owsiane ma istotne znaczenie w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy.

botulinizm- zatrucie pokarmowe wywoływane jadem kiełbasianym, który jest wytwarzany w produktach żywnościowych przez betlonowe laseczki przetrwalinowe Clostridum botulinum. Najlepiej czują się w konserwach mięsnych, rybnych, warzywnych oraz przygotowywanych w domu wekach. Ich obecność zwiastuje charakterystycznie wypukłe wieko lub przykrywka. Po otwarciu "pachnie" zepsutym tłuszczem

Brąz FK, E-154- mieszanina barwników azotowych o żółtobrązowym zabarwieniu, wykorzystywana najcześciej z dodakiem soli kuchennej do barwienia wędzonych śledzi.

brązowa tkanka tłuszczowa(BAT)- dobrze ukrwiona i silnie unerwiona tkanka tłuszczowa o brązowym zabarwieniu, w któej zachodzą intensywne procesy kataboliczne, prowadzące do uwalniania energii w postaci ciepła. U człowieka występuje głównie wzdłuż kręgosłupa i w śródpiersiu.

bromatologia- nauka, która zajmuje się w szerokim zanczeniu jakością zadrowotną żwyności, ropatrując działanie żywności na organizm człowieka, zarówno w enesie pozytywynym, jak i negatywnym

bromelina- enzym proteolityczny otrzymywany z owoców i liści ananasa, wchodzący w skład niektórych preparatów enzymatycznych stosowanych w leczeniu niestrawności. Enzym ten rozkłada białka, w składzie których dominują aminokwasy zasadowe; por, papaina

bruceloza- choroba odzwierzęca powodująca zakaźne ronienie u bydła, które za pośrednictwem mleka lub po bezpośrednim przedostaniu się zarazków do krwi może być przenoszona na na człowieka


bulimia "wilczy głód"- choroba polegająca na nie kontrolowanym szybkim objadaniu się wskutek niepohamowanego głodu, uwarunkowana najczęściej zaburzeniami psychosomatycznymi. Może przechodzić w jadłowstręt psychiczny Anorexia nervosa) lub występować z nimi naprzemiennie. Wywołują ją m.in urazy okresu wczesnodziecięcego, błędy wychowawcze, ukryta wrogość np. do matki, odrzucenie własnej płci, stresy, utrata bliskiej osoby itp.

butylohydroksyanizol, E-320- substancja o właściowściach przeciwutleniających i hamujących rozwój niektórych pleśni i bakterii. Stosowany jako przeciwutleniacz, głównie do produktów zawietających tłuszcze( smalec, oleje, koncentraty), a także gumy do życia.

butylohydroksytoluen, E-321- substancja o zbliżonych właściwościach do butylohydroksyanizolu i podobnym zastosowaniu. Może wywoływać u niektórych osób uczulenia. nie zaleca się dodawanie go do żywności przeznaczonej dla dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz