piątek, 27 czerwca 2014

Bób z kapustą i kurczakiem

Bób z kapustą i kurczakiem


Czego potrzebujemy?

100g bobu
kapusta młoda
marchew
100g piersi kurczaka(zmielona)
cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
pomidor
papryka

-Gotujemy bób- około 15-20minut
-Mięso, cebulę, czosnek, poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i marchew podsmażamy na kilku kroplach oleju. Następnie wlewamy wodę i dusimy około 20 min. Na sam koniec dodajemy pomidora, przyprawy oraz ugotowany bób. Dusimy jeszcze kilka minut i gotowe! :)


Dlaczego warto jeść bób?
Bób podobnie jak inne rośliny strączkowe jest kopalnią witamin oraz składników mineralnych. Zawiera również sporo białka, więc jest alternatywą dla wegetiarian.

W bobie znajdziemy między innymi:
- dużą dawkę kwasu foliowego, który zapobiega wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomaga proces leczenia niedokrwistości,

-błonnik pokarmowy, który pobudza perystaltykę jelit, ułatwiając wydalanie kału oraz obniża poziom cholesterolu oraz daje na długo uczucie sytości.
- żelazo oraz miedz. Pierwiastki te odgrywają znaczącą rolę w procesach krwiotwórczych,a tym samym zapobiegają anemii.
-magnez, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy w budowie kości i ścięgien. Skutecznie wpływa na obniżanie napięcia przedmiesiączkowego oraz zmniejsza skurcze mięśniowe

a więc NA ZDROWIE! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz