Wegańskie pralinki bez pieczenia
Idealne na śniadanie lub jako drugi posiłek do kawki lub herbaty
Czego potrzebujemy?
-siemie lniane mielone- 2 łyżki + do obtoczenia
-siemie lniane mielone- 2 łyżki + do obtoczenia
-ponad półtora szklanki płatków owsianych górskich
-2 banany
-1 marchew potarta
-8 daktyli + dwa goździki namoczonych na około 30 min
-8 daktyli + dwa goździki namoczonych na około 30 min
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-Banana rozgniatamy na papkę
-daktyle z goździkami blendujemy na gładką masę lub kroimy na małe kawałeczki
-daktyle z goździkami blendujemy na gładką masę lub kroimy na małe kawałeczki
-do miski wsypujemy płatki owsianej oraz mąkę
-2 łyżki siemia lnianego zalewamy wrzątkiem(pół szklanki) i szybko mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy do płatków wraz z bananem, marchewką, daktylami i zagniatamy.
Konsystencja musi być zbita abyśmy mogli uformować kulki, jeśli będą się rozlatywać należy dodać jeszcze trochę płatków
-po uformowaniu ubtaczamy je w resztce siemia lnianego, możemy również użyć wiórek kokosowych lub rozgniecionych orzechów
-wstawiamy do lodówki na kilka godzin
-wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz