sobota, 3 maja 2014

Szybkie, proste i zdrowe śniadanie dla każdego. 
Czyli owsianka z gruszką i cynamonem


Czego potrzebujemy?

-40g płatków owsianych (4 łyżki)
-woda
-gruszka
-cynamon

Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 15-20min. Po napęcznięciu kroimy gruszkę, układamy na płatkach i posypujemy cynamonem

KORZYŚCI:

-płatki owsiane zawierają węglowodany złożone, czyli nie podskoczy nam drastycznie cukier, a energia będzie uwalniania powoli. Dzięki temu będziemy mieli uczucie sytości na długi czas. Owies zawiera dużo włókien pokarmowych rozpuszczalnych (błonnika), a więc tych, które mogą obniżyć poziom LDL- zły cholesterol. Poza tym w owsie nie zabraknie witamin z grupy B (wpływają kojąco na układ nerwowy), E oraz krzemionki, która działa oczyszczająca na nasz organizm, wpływa korzystnie na nasza kondycję skóry, włosów i paznokci oraz regeneruję układ kostny i tkankę łączną. Zawiera również fosfor, niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów.
Owies sprawdza się także w profilaktyce infekcji i chorób zakaźny, przede wszystkim u dzieci

-gruszka ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także bogata jest w fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także bor i jod. W owocu występują kwasy owocowe (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), węglowodany, olejki eteryczne, błonnik i pektyny. Zawiera także witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP.

-cynamon działa ogrzewająco, przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz