sobota, 3 maja 2014

Papryka faszerowana na kapuście kiszonej


Czego potrzebujemy?

- pierś z indyka (u mnie niecałe 100g)
- 1 papryka
- cebula
- kurkuma
-sól ( u mnie himalajska)
-pieprz
- kapusta kiszona ( u mnie domowa- wkrótce przepis)*



-Pierś z indyka kroimy na małe kawałki i dusimy na patelnie z dodatkiem cebuli i kurkumy, 
- myjemy paprykę, odkrajamy górę(nie wyrzucamy) i oczyszczamy z nasion
-gdy mięso zmięknie faszerujemy nim surową paprykę, zamykamy "pokrywką" papryki, nakłuwamy widelcem lub nożem
-zawijamy w folię i pieczmy w piekarniku do miękkości przez około 30min (trzeba sprawdzać dotykąc, czy jest miękka)
- kapustę kiszoną nakładamy na talerz, a na nią układamy paprykę

SMACZNEGO!







nie polecam kupno sklepowej kapusty, gdyż jest ona KWASZONA, a nie KISZONA.
Kwaszona jest zalana octem, naturalna kiszona jest zasolona i ulega naturalnej fermentacji
Kwaszona kapusta zawiera liczne metabolity. Jest bogatym źródłem
  • witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi),
  • witaminy E,
  • naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole,
  • bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy,
  • działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz