sacharaza- enzym występujący m.in w soku jelitowym, rozkładający sacharozę do glukozy i fruktozy
sacharoza- dwucukier zbudowany z glukozy i fruktozy. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi energia z sacharozy nie powinna przekraczać w diecie 10% jej całkowitej wartości energetycznej
sekretyna- hormon wydzielany przez ściany jelita cienkiego, który pobudza trzustkę do wytwarzania soku trzustkowego bogatego w wodorowęgalny i wydzielania go do dwunastnicy
sitosterol- związek obecny zwłaszcza w olejach roślinncyh, przypisuje się mu działanie przeciwzapalne oraz obniżające cholesterol we krwi
skąpomocz- niedostateczne wydalanie moczu w stosunku do spożywanej ilości płynów
składnik odżywczy- substancje chemiczne dostarczane do organizmuprzez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ pokarmowy i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Należą do nich:
-białka, węglowodany, tłuszcze sole mineralne, woda, witaminy
Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie:
- budulcową (białko, składniki mineralne) – dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek,
- energetyczną (węglowodany, tłuszcze) – służą jako "paliwo" dostarczające energii.
- regulującą (witaminy, składniki mineralne) – pomagają regulować procesy zachodzące w ciele.
składnik pokarmowy- substancja zawarta w pożywieniu, która może w organiźmie wywoływać działanie pozytywne lub negatywne
skrobia oporna- frakcja skrobi nie poddająca się działaniu enzymów trawiennych, która powstaje m.in podczas ogrzewania bez dostępu wody.
Skrobię oporną klasyfikuje się do czterech podstawowych typów. Wyróżnia się skrobię oporną:
- RS1 - skrobię fizycznie niedostępną, obecną w ścianie komórkowej całych lub częściowo zmielonych ziaren zbóż, nasion, a także nasion roślin strączkowych;
- RS2 - ziarna skrobi surowej (nieskleikowanej), występujące np. w surowych ziemniakach, niedojrzałych bananach, soczewicy;
- RS3 - skrobię retrogradowaną, powstającą w czasie przetwarzania żywności, występującą np. w ugotowanych i ochłodzonych ziemniakach i makaronie, chlebie, płatkach śniadaniowych;
- RS4 – tworzoną w wyniku modyfikacji chemicznej skrobi (eteryfikacji lub sieciowania).
Fizjologiczne działanie skrobi opornej jest podobne jak rozpuszczalnych form błonnika pokarmowego i tak do najczęstszych skutków spożywania skrobi opornej należy zaliczyć: zwiększenie masy kału, obniżenie pH okrężnicy, ustabilizowanie poziomów glukozy we krwi.Skrobia oporna odznacza się małą zdolnością chłonięcia wody oraz częściową rozpuszczalnością
solanina- glikoalkaloid znajdujący się w zieleniejących częściach bulw ziemniaczanych, odpowiedzialny za występujące po spożyciu zaburzenia funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego
substancja wzbogacająca- substancje dodawane do żwyności w celu wzbogacenia jej w witaminę lub składnik mineralny
substancje antyodżywcze- składniki naturalnie występuhące w niektórych produktach żywnościowych, głównie pochodzenia roślinnego po których spożyciu mogą występować zaburzenia w procesach metabolicznych, a nawet objawy chorobowe spowodowane blokowaniem wykorzystania przez organizm składników odżwyczych. Do substancji antyodżywczych należa np.: fitiniany ograniczające przyswajalność składników mineralnych, awidynę blokującą biotynę
substancja konserwująca żywność- substancje stosowane jako dodatki do żwyności, w celu przedłużenia jej trwałości przez zahamowanie rozwoju drobnoustrojów
substancje obce w żwyności- substancje, które nie spełniają warunków określonych dla środków spożywczych i używek, a mogą się znajdować w nich lub na ich powierzchni w skutek celowego dodania pod przypadkowego zanieczyszczenia. Do substancji obcych zalicza się m.in dodatki do żwyności, pozostałości pestycydów i leków weterynaryjnych, metale ciężkie i wiele innych związków
substancje słodzące- środki słodzące nie będące cukrami, dozwolone do stosowania jako dodatki do żywności lub słodziki. Przykadowe substancje słodzące: (ksylitol, mannitol, sorbitol, aspartam, axesulfam K, stewiozyd)
substancje wzbogacające- składniki odżywcze dodawane do środków spożywczysz w celu zapobieżenia występowaniu niedoborów w populacji lub przywrócenia produktom wartości odżywczej, zubożonej na skutek procesów techonolicznych
substancje zagęszczające- substancje wykazujące zdolność wiązania znacznych ilości wody, w wyniku czego zwiększają leprość ośrodka i mogą tworzyć żele (np. agar, pektyny, żelatyna)
suplementacja- indywidualnie przyjmowanie składnika odżwyczego w formie jedno lub wieloskładnikowego preparatu, który zależnie od dawki może być suplementem lub lepiem. Suplementację stosuje się w przypadkach stwierdzenia niedoboru danego składnika lub realnego zagrożenia takim niedoborem występującego np. u sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie, wegetarian, kobiet ciężarnych i karmiących, ludzi starszych, osób z defektami metabolicznymi i chorobami wymagającymi restrykcyjnego żywienia dietetycznego
suplementy diety- środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie normalnej diety, a które są skoncentrowanym źródłem witamin jednego lub więcej składników mineralnych bądz substancji wykazujących efekt odżywczy, czy inny fizjologiczny (np. wolne aminokwasy, kwasy tłuszczowe i inne substancje) Wprowadzone są do obrotu w postaci: kapsułek, saszetek, drażetek, tabletek, saszetek z proszkiem, ampułek z płytem, butelek z kroplomierzem
swoiście dynamiczne, działanie pokarmu- wzmożona przemiana materii(wytwarzanie ciepła) po spożyciu posiłku. Wzmożenie to, związane z trawieniem i przyswajaniem składników pożywienia, jest najsilniejsze po spożycia białek i trwa zwykle kilkadziesiąt minut
synbiotyk- produkt spożywczy zawierający w swoim składnie probiotyk i prebiotyk. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy konsumenta po przez wzbogacenie liczby bakerii jelitowych o działaniu prozdrowotnym oraz zwiększenie zdolności ich przeżycia i rozwoju
sytość- przyjemne uczucie pełności po spożyciu pokarmu, pojawiające się w wuniku oddziaływania sygnałów metabolicznych, termicznych i hormonalny na ośrodkowy układ nerwowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz