czwartek, 22 maja 2014

Pieczony pstrąg faszerowany szpinakiem

Pieczony strąg faszerowany szpinakiem


Pstrąg pochodzi z rodziny łososiowatych, zasiedlający słodkie wody. Jest on bardzo wartościową rybą, ponieważ w swoim składzie zawiera witamiany rozpuszczalne w tłuszczach- A, D, E, K oraz składniki mineralne: selen, jod, wapń, magnez. Ponadto pstrąg zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 które stanowią ważny budulec układu nerwowego, wpływają korzystnie na problemy skórne, działają przeciwzapalnie dla organizmu oraz obniżają zły cholesterol (LDL). 

Czego potrzebujemy?
-szpinak świeży lub mrożony (około pół szklanki już przyżądzonego)
-1 ząbek czosnku
-sól ( u mnie himalajska)
-pieprz
-pomidor
-młoda kapusta
-orzechy włoskie (6sztuk)
MARYNATA:
-sok z połowy pomarańczy
-pół cebuli
-sól

Dzień prędzej przyżadzamy marynatę:
-wyciskamy sok z pomarańczy
-kroimy cebulę w piórka
-pstrąga kroimy wzdóż, aby go następnego dnia naszeforwać
-pstrąga zalewamy sokiem i układamy na nim cebulę, solimy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc

Następnego dnia przygotowujemy farsz:
-szpinak wkładamy na rozgrzaną patelnię z czosnkiem, przyprawami i odrobiną wody , aby się nie przypalił. Można to zrobić na oleju/maśle.
-Po ostygnięciu farszu wkładamy go do naszej rybki, ponownie zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanega piekarnika. Pieczemy około 30min w temp. 200C

Kroimy pomidora oraz kapuste w dowolne kształy i posypujemy orzechami włoskimi




SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz