wtorek, 20 maja 2014

Płatki jęczmienne z sokiem pomarańczowym i truskawkami


Płatki jęczmienne z sokiem pomarańczowym 
i truskawkami


Czego potrzebujemy?
-40g płatków jęczmiennych (4 łyżki)
-kilka truskawek
-łyżka siemienia lnianego
-sok z pomarańczy

Płatki, siemie lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15min - mieszamy
Po upływie czasu i wchłonięciu wody, wyciskamy sok z połowy pomarańczy i wlewamy do płatków, następnie dodajemy truskawki.

Dlaczego warto jeść jęczmień?
Płatki jęczmienne dobrym źródłem białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz witamin. Zawierają dużo błonnika, więc są pomocne w leczeniu zaparć. Obecna w nich frakcja o nazwie betaglukan, stymulują poziom cukru w organiźmie, przez co polecane są dla cukrzyków. Co więcej obniża złą frakcję cholesterolu LDL, który odpowiedzialny jest za tworzenie płytek miażdżycowych.
Bardzo cenną cechą beta-glukanu są jego właściwości prebiotyczne. ß-glucan jest pożywką dla bakterii probiotycznych, pod wpływem których ulega częściowemu rozpadowi w świetle jelita grubego. W procesie rozpadu powstają kwasy organiczne tj. octowy, butyrylowy (masłowy) oraz propionowy (etanokarboksylowy) mające bardzo istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego.






Smacznego i na zdrowie! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz