Każdy z nas zapewne lubi słodycze, ciastka i ciasteczka, ale niewarto sięgać po nie na półkach sklepowych. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć na skład, aż roi się od różnych sztucznych dodatków, tony przetworzonego cukru, tanich kostkowych margaryn. Taki produkt dostarczy nam tylko i wyłącznie pustych kalorii. Zatem warto przygotowywać w domu różne słodkości. Dzięki temu wiemy, że będzie to zdrowy i smaczny deser. Nie tylko dla dorosłych,ale również dla maluchów :).
Owsiany drożdżowiec na mleku kokosowym
Ciasto drożdżowe jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych ciast. Jest delikatne, pulchne i słodkie.
Niestety, ale w piekarniach możemy kupić tylko ciasto zrobione z białej przetworzonej mąki, toną białego cukru, tanią margaryną. Zatem postanowiłam, że zmodyfikuje standardowy przepis na zdrowszą wersję i oto udało mi się!
Co będzie nam potrzebne?
-póltora szklanki mleka kokosowego (u mnie domowe-1/4 szklanki wiórek bez siarki + 3/4 szklanki wody- blendujemy i przecedzamy)
-50g drożdzy spażonych wrzątkiem
-400g mąki owsianej(u mnie zmielone płatki owsiane)
-100g mąki pszennej
-3jajka
-truskawki
-szczypta soli
-100g ksylitolu
-100ml oleju rzepakowego
-8daktyli
-wiórki które zostały z mleka wykorzystujemy do kruszonki
kruszonka:
-pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
-wiórki kokoswe , które zostały po mleku kokosowym
-2 łyżki miodu
Drożdże wkładamy do miski i sparzamy je wrzątkiem, dodajemy trochę letniej wody , łyżką ksylitol, sól oraz 2 łyżki mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20m aby drożdże mogły pracować.
W między czas zalewamy daktyle letnią wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Następnie ubijamy żółtka jaj z resztą ksylitolu do uzyskania ładnej , gładkiej masy.
Tak gotową masę przelewamy do zaczynu, dodając mleko kokosowe ,resztę mąk , białka jajka oraz olej.
Wszystko mieszamy oraz wyrabiamy ciasto na stolnicy(około 15min). Jeśli będzie się zbyt mocno kleiło można dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo. Gotowe ciasto przekładamy do miski przykrywając ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h).
W tym czasie przygotowywujemy kruszunkę:
wiórki, płatki oraz miód wkładamy do miski i zgniatamy
Po upływie wyrastania ciasta, wyrabiamy je ponownie,ale tylko chwilę. Następnie przekładamy na blaszkę, wbijamy daktyle, pokrojone truskawki oraz posypujemy kruszonką, delikatnie przyciaskając.
Wkładamy ciasto do piekarnika, do ponownego wyrośnięcia, temperatura 100C na około 15-20min, później zwiększamy temperature do 180-200C (zalezności od piekarnika) i pieczemy do uzyskania suchego patyczka około 40-50min, Trzeba sprawdzać.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz