piątek, 2 maja 2014

Jak grillować zdrowo?
Kilka podstawowych zasad, które sprawiają, że grillowane dania są nie tylko smaczne, ale też zdrowe:

-czysty grill – przed każdym użyciem ruszt trzeba porządnie wyczyścić, resztki mogą być źródłem zatruć
-nie grillujemy żywności zamrożonej lub tylko częściowo rozmrożonej 
-nie grillujemy potraw peklowanych z użyciem saletry − saletra pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się, wydzielając między innymi rakotwórcze nitrozoaminy
-potrawy tłuste grillujemy na aluminiowych, perforowanych tackach − wytapiający się z mięsa tłuszcz, kapiąc na rozżarzone węgle, wydziela szkodliwe substancje (węglowodory aromatyczne, tzw. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), powstające w wyniku zetknięcia się tłuszczu z węglem drzewnym 
-do grillowania nie używamy mięsa peklowanego ani wędzonego
-staramy się używać naturalnych podpałek, spalających się całkowicie i w sposób bezwonny (z naturalnej parafiny lub białego papieru) − mięso nie przesiąka ich zapachem i szkodliwymi substancjami
-nie dodajemy kostek rozpałki w trakcie grillowania
-jako podpałki nie używamy ropy, bo uwolnione z niej szkodliwe substancje lotne przenikają do potraw


Propozycja na grilla lub pieczenie w piekarniku

SZASZŁYKI

Co będzie nam potrzebne?
- pierś z indyka samodzielnie zmielona
-papryka
-małe pieczarki
-cebula
-czosnek
-chilli
-sól (u mnie himalajska)
-sok z cytryny
-zioła prowansalskie
-sałata

-mięso mielone przekładamy do miski i mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem, chili oraz solą. Następnie formujemy kulki
- wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczki
-przekładamy na folię, skrapiamy sokiem z cytryny i ziołami i pieczemy
- po upieczeniu przekładamy na talerz z dużą porcją zieleniny i jemy!


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz