Jaglanka z owocami
Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety kaszę jaglaną?
-jest bardzo smaczna
-jest lekkostrawna
-jest zasadotwórcza, więc idealna dla osób z zakwaszonym organizmem
-oczyszcza organizm z toksyn
-nie zawiera glutenu, więc polecana dla osób z celiakią i alergiami
-zawiera krzemionkę, która jest odpowiedzialana za proces mineralizacji kości w naszym organiźmie, zapobiega odwapnieniom i przyśpiesza regenerację po urazach. Ponadto wpływa korzystnie na stawy, kondycję skóry, włosów paznokci oraz naczyn krwionośnych.
-zawiera dużo witamin z grupy B
-Obfituje w lecytynę, która poprawia pamięć oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
-Dostarcza witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki w organiźmie (one odpowiadają za procesy starzenia)
Czego potrzebujemy?
-50g kaszy jaglanej
-100g truskawek
-mała gruszka (około 100g)
-łyżka jogurtu naturalnego
-3 goździki
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, następnie przekładamy z goździkami do garnka z zagotowaną wodą . (Proporcja wody do kaszy- 2:1)
Gotujemy 15min, następnie zostawiamy jeszcze w garnku na około 5-10min.
Do ostudzonej kaszy dodajemy pokrojone owoce i nakładamy jogurt.
Wartość energetyczna:
368kcal
węglowodany: 60,2g
tłuszcze: 12,6g
białko: 7,9g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz